2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

Erdőtűz pusztít Kaliforniában, tájfun és monszun Ázsiában

Hír TV

2020. augusztus 5., szerda 09:20

Továbbra is pusztít a monszun Ázsia keleti részén. Több város került víz alá. Kínába közben megérkezett a Hagupit tájfun. Több százezer embert kellett kitelepíteni. Kaliforniában viszont a hőség tombol. A tűzoltók napok óta küzdenek a melegben kialakult erdőtűzzel.

Sűrű füst gomolyog a kaliforniai San Gorgonio hegyekben.

A tűz pénteken kezdődött Cherry Valley-ben, a nemzeti park közelében. A nyomozók szerint valószínűleg egy diesel autó kipufogója gyújthatta meg a száraz növényzetet.

A hétvége során több mint 8000 hektár leégett, a füstöt az 500 kilométerre lévő arizonai Phoenix városában is érezni lehetett. Los Angeles környékéről közel nyolcezer embert kellett kitelepíteni, több mint 2400 otthon került veszélybe. Az oltást nehezíti, hogy a kánikula miatt a lángok gyorsan terjednek a meredek hegyoldalon, ami a tűzoltók számára nehezen megközelíthető. Az erős szél északkelet felé sodorta a tűz maradványait, a San Bernardino Nemzeti Park felé, távol a sűrűn lakott területektől.

Már a negyedik tájfun pusztít Kínában

 

Kínában tájfun pusztít, már a negyedik ebben az évben. A Hagupit névre keresztelt vihar, 137 km per órás széllel érte el Yuequing városát. Számos épületet megrongált, fákat csavart ki a helyéről. A tájfun nyomában heves esőzések alakultak ki, közel 200 milliméter csapadék esett a keleti tartományokban. Számos településen vörös riasztást adtak ki. Csöcsiang nagy részét evakuálták, több mint 381 ezer embert kellett kitelepíteni. Az előrejelzések szerint a tájfun észak felé haladva gyengülni fog, a hét közepére eléri a Koreai-félszigetet.

Dél-Koreát a monszun tépázza

Dél-Koreát a monszun esők tépázzák. Szöulban több autópálya és a hidak nagy része is víz alá került. 13-an vesztették életüket a földcsuszamlások következtében és több mint 1000 embert kellett kitelepíteni. Életét vesztette három új-zélandi állampolgár is, aki szabadságát töltötte az ázsiai országban, de egy sárlavina elsodorta nyaralójukat. Az elnök a helyzet kezelésére rendkívüli ülést hívott össze. A monszunidőszak már 42 napja sújtja az országot.

Veszélyekre figyelmezteti a lakosságot az észak-korai állami média is. Az emberek napok óta csak esernyővel tudnak kilépni az utcára. A KCNA hírügynökség arról számolt be, hogy a következő napokban is közel fél méternyi esőt várnak, ezért lépéseket tesznek a mezőgazdasági károk enyhítésére.

Víz alá került Mumbai

Mumbai szintén víz alá került. Kedd reggelig 300 mm eső esett, az indiai meteorológiai szolgálat pedig arra figyelmeztet, hogy a következő napokban is nagy mennyiségű csapadék várható. A városban nagy problémát jelent az is, hogy a hulladéktól eltömődött csatornák nem tudják elvezetni az árvizet, ezért a monszunidőszak egyre nagyobb károkat okoz az város infrastruktúrájában.

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír