2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Erdogan és Putyin együtt avatták fel a Török Áramlat új szakaszát

Vlagyimir Putyin orosz elnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozik hétfőn Isztambulban abból az alkalomból, hogy elkészült a Török Áramlat földgázvezeték fekete-tengeri szakasza, de tárgyalni fognak a kétoldalú viszonyt és a térségbeli helyzetet érintő kérdésekről, a többi között a szíriai válság rendezéséről is.

  • Erdogan és Putyin együtt avatták fel a Török Áramlat új szakaszát

Az orosz és a török államfő videohívás keretében kapcsolódik majd ahhoz a ceremóniához, amelyet hétfőn a Fekete-tenger török partvidékén tartanak.

Az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről Oroszország és Törökország 2016 októberében kötött kormányközi megállapodást. A vezeték két ága közül az egyik Törökországot, a másik pedig a tervek szerint Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látná el orosz földgázzal. A Gazprom orosz gázipari cég által lefektetett fekete-tengeri szakasz 973 kilométer hosszú. A Török Áramlat két ága egyenként évi 15,75 milliárd köbméteres kapacitású lesz.

Putyin isztambuli látogatása során tárgyalni fog Erdogannal a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális kérdésekről. A felek minden bizonnyal egyeztetnek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban kialakult helyzetről is. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Moszkva és a mérsékelt szíriai ellenzéket támogató Ankara szeptember 17-én abban állapodott meg, hogy egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet hoz létre Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén, az utóbbi hetekben a szemben álló felek között rendszeressé váltak a fegyveres provokációk. Ráadásul a napokban a szíriai kormány békefenntartó csapatokat kért Idlíbbe és a szomszédos Aleppó tartomány északnyugati részébe másik fontos szövetségesétől, Irántól.

Putyin legutóbb október 27-én járt Isztambulban a Szíriának szentelt török-orosz-német-francia négyoldalú csúcstalálkozón. Április elején az ankarai államfői palota előtt tartott rendezvényen Putyin és Erdogan szintén videóüzenetben adta meg a jelet az orosz tervezésű, első törökországi atomerőmű alapkőletételéhez, amely a dél-törökországi Mersin tartományban épül.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!