2022. 12. 01. Csütörtök Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Háború Ukrajnában 04:40

Külföld

ENSZ: a világon 45 ezer nőt és lányt öltek meg családtagjai tavaly

Becslések szerint a világon 45 ezer nőt és lányt öltek meg családtagjai 2021-ben az ENSZ szerdán közzétett adatai alapján.

  • ENSZ: a világon 45 ezer nőt és lányt öltek meg családtagjai tavaly

A tavaly a világon megölt mintegy 81 100 nő és lány több mint felének valamely családtagja - férje, partnere vagy más hozzátartozója - okozta a halálát.

Az ENSZ nőügyi, valamint kábítószer- és bűnügyi hivatala szerint a számok "ijesztően nagyok", de a nőgyilkosságok - vagyis azok a bűntények, amikor valakit a neme miatt ölnek meg - valódi száma ennél is magasabb lehet. Az elmúlt tíz évben nagyjából változatlan volt a nőgyilkosságok hivatalos száma - idézte a tanulmányt a brit The Guardian online kiadása.

Tavaly a családtagok által elkövetett nőgyilkosságok közül a legtöbb, 17 800 Ázsiában történt. A kutatás azonban kimutatta, hogy Afrikában a legnagyobb a kockázata, hogy egy nőt megöljenek a családtagjai. Afrikában százezer nőből mintegy 2,5 lesz a családtagok áldozata, Amerikában 1,4, Óceániában 1,2, Ázsiában 0,8, Európában 0,6 az arány.

A koronavírus-járvány 2020-as kezdete egybeesett a nőgyilkosságok jelentős növekedésével Észak-Amerikában, Nyugat- és Dél-Európában. Az Európa és Amerika 25 országában felvett adatok szerint az emelkedés a férjeken és élettársakon kívüli más családtagok számlájára írható gyilkosságok miatt következett be.

A gyilkosságot túlnyomó többségét - 81 százalékát - férfiak és fiúk ellen követik el a világon, őket fenyegeti leginkább az a veszély, hogy családon kívüli elkövető öli meg őket. A 2021-ben meggyilkolt férfiak és fiúk csak mintegy 11 százaléka a lett partnere vagy hozzátartozója áldozata.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Migráns helyzet Horgoson

Migráns helyzet Horgoson

Folyamatos a rendőri jelenlét Horgoson, miután a migránsok gépfegyverrel lövöldöztek néhány napja. A helyszínen volt tudósítónk Rízmayer Mihály.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!