2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Engedett az olasz kormány a brüsszeli kritikáknak

Rómában bejelentették, hogy hajlandóak megtárgyalni a büdzsét az unióval. Brüsszel nem konkrét számokat vitat, hanem a költségvetés egészével voltak problémáik. Szerintük a római kormánynak sok pénzbe kerül a választási ígéreteik finanszírozása.

  • Engedett az olasz kormány a brüsszeli kritikáknak

Még pénteken nyilatkozott úgy az európai gazdaságért felelős uniós biztos, hogy túl nagynak tarja a római kormány három évre tervezett hiánycélját, az olasz koalíciós kormány ugyanis a bruttó hazai termék 2,4 százalékára rúgó deficittel számol jövőre, ami háromszor nagyobb, mint amekkorát az előző kabinet célértékként meghatározott. Az Európai Bizottság úgy látta, hogy a 2019-es olasz költségvetést korrigálni kell.

„Azt kell mondanom, hogy a feladat a közös valutánk stabilitásának általános alapvetésein alapul, ezért a párbeszéd az olasz partnereinkkel alapvető. Tudjuk, hogy a helyzet kényes, mindenki tisztában van ezzel és semmi érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy újabb félelmeket vagy feszültségeket generáljunk. A labda most az olasz hatóságok térfelén pattog, akik hétfőn válaszolnak majd nekünk” – nyilatkozta korábban Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos.

Szombaton az olasz kormánykoalíció bejelentette, hogy hajlandóak megtárgyalni költségvetési tervezetüket Brüsszellel. Javítottak az adóamnesztián és békésebb hangot ütöttek meg az uniós intézményekkel. A koalíció az adóamnesztiát arra próbálta felhasználni, hogy a költséges választási ígéreteket finanszírozni lehessen.

„Befejeztük a miniszterek tanácsának ülését mára. Két téma volt terítéken: az egyik a fiskális határozat, az adó törvények újra olvasata, a másik pedig annak a levélnek a vizsgálata, ami az Európai Bizottságtól jött és amire hétfő délig kell válaszolnunk” – közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Az 5 Csillag Mozgalomhoz tartozó miniszterelnök-helyettes, és a Ligát képviselő belügyminiszter egyetértett abban, hogy Olaszország elkötelezett a közös uniós deviza megtartásában. „Nincsen és nem is lesz indok arra, hogy kilépjünk az unióból vagy a közös deviza rendszerből. Jól vagyunk ezen a kontinensen, aminek a szabályait meg akarjuk változtatni. Nincs probléma, csak a francia határon, de odaküldöm az állami rendőrséget és megoldjuk azt is” – üzente Matteo Salvini belügyminiszter.

A kormány költekezése oda vezetett, hogy pénteken a Moody's leminősítette az olasz szuverén adósság besorolását, ami most mindössze egy hellyel van feljebb a bóvli kategóriánál.

„Addig, ameddig én vagyok az 5 Csillag Mozgalom politikai vezetője és ameddig ez a kormány működik, addig a mi részünkről nem lesz akarat arra, hogy elhagyjuk az eurózónát vagy az Európai Uniót. A következő hét vagy nyolc hónap nagyon fontos lesz, mert minden európai néptől javaslat fog érkezni az intézmények megváltoztatására, az európai intézményeket szabályozó törvények megváltoztatására. Ezek benne lesznek a programokban és a polgárok döntenek ezekről a következő európai választásokon” – jelentette ki Luigi Di Maio ipari miniszter.

A római kormány tervei szerint 2021-re 126 és fél százalékra szorítanák vissza a GDP-arányos adósságrátát a jelenlegi több mint 130 százalékról. Tavasztól a korábbi balközép kormány által bevezetett nyugdíjrendszer átalakítását is tervezik, ami a Liga egyik választási ígérete volt. A tervek szerint tízmilliárd eurót fordítanak az 5 csillag ígérte szerinti alapjövedelem bevezetésére, és 10 ezer fővel növelik az olaszországi hatóságok, a rendőrség és a csendőrség állományának létszámát is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!