2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 03:00

Külföld

Emelhetik a terrorkészültségi szintet

A brit kormány is emelheti a terrorkészültségi szintet a párizsi merényletek után. David Cameron brit miniszterelnök ma tárgyal a biztonsági szolgálatokkal. A párizsi kabinet ülésén is a terrorellenes fellépés a téma. A miniszterelnök az egyik francia rádiónak reggel azt mondta, el kell szigetelni egymástól a börtönben lévő radikális iszlamistákat is. Tegnap késő este a párizsi felvonulás után az izraeli miniszterelnök köszönetet mondott annak a muszlim férfinak, aki több zsidó életét megmentette a párizsi kóser bolti túszejtésnél.

Mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel a párizsi terrorizmusellenes menet élén. A politikusok egy perc megállással és néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt.

A párizsi menet után Francois Hollande francia elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen vett részt az áldozatokra emlékező szertartáson a párizsi nagy zsinagógában. Az izraeli miniszterelnök itt elismételte, hogy a zsidó állam minden francia és európai zsidót vár, aki az erősödő antiszemitizmus miatt Izraelbe költözne. Netanjahu szólt arról a muszlim emberről is, aki nélkül valószínűleg még több áldozata lett volna a kóser boltban történt túszejtésnek. „Szeretném kifejezni nagyrabecsülésem és köszönetet mondani egy mali polgárnak, egy muszlimnak, aki megmentett egy zsidó családot, akik a zsidó közösség tagjai” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök. A támadás idején a férfi 15 embert, köztük egy hároméves gyermeket és egy csecsemőt is elrejtett egy alagsori hűtőkamrában.



A legalább másfél milliós párizsi megmozduláson nem vett részt Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője. Francois Hollande elnök ugyanis nem engedélyezte, hogy ő is a menet elején vonuljon. Le Pen ezért egy dél-franciaországi városban csatlakozott a megemlékezőkhöz. „Korábban egyértelműen kijelentettem, kész vagyok részt venni a nemzeti egység demonstrációján. Egyes politikai pártok megtörték ezt az egységet, és próbálták »persona non gratává« tenni a Nemzeti Frontot, miközben mi a francia nép 25 százalékát képviseljük. De mindegy, én itt vagyok, ahol lennem kell, a francia emberek között. Mindegy, melyik városban, én is ugyanazt fejezem ki, amit mindenki más Franciaországban” – mondta a Nemzeti Front vezetője.

A politikus élesen bírálta a francia vezetés mulasztásait a múlt heti terrorcselekmények idején. A többi közt azt, hogy a Charlie Hebdónál történt mészárlás elkövetői elmenekülhettek és napokig bujkálhattak a hatóságok elől. A hibákat korábban Manuel Valls miniszterelnök is elismerte.

A terrortámadások miatt vasárnap rendkívüli ülést tartottak Párizsban az Európai Unió belügyminiszterei az amerikai igazságügyi miniszterrel közösen a nemzetközi és európai terrorellenes erőfeszítésekről. Az ülés után a szakpolitikusok az Európai Unió külső határainak fokozottabb ellenőrzésére szólítottak fel.

Rendőrök védik a zsidó iskolákat is

A francia kormány hétfői válságtanácskozása után úgy döntött: a biztonsági erők 10 ezer tagját vezényli a fokozottan veszélyeztetett területekre, rendőrök védik mostantól a zsidó iskolákat is. A héten Párizsba látogat az amerikai külügyminiszter, aki mellébeszélésnek nevezte, hogy azért bírálták az Egyesült Államokat, mert csak helyettes államtitkári szinten képviseltette magát a meneten. „A viszonyunk Franciaországgal nem egy napról vagy egy bizonyos pillanatról szól. Ez egy hosszú távú kapcsolat, amely a közös értékeken alapul, különösen a véleményszabadság iránti elkötelezettségen” – szögezte le John Kerry.

London is kifejezte szolidaritását Párizzsal: a brit fővárosban a Nemzeti Képtár és a Tower-híd is francia nemzeti színekbe öltözött vasárnap este. „Szerintem nagyon fontos, hogy kiálljunk és jelezzük, támogatjuk az áldozatok családját, a meggyilkolt rendőr és rendőrnő családját. Mindannyiunknak harcolnunk kell a demokratikus értékekért, és meg kell mutatnunk: nem félünk a terrorizmustól” – mondta egy Londonban élő francia férfi.

David Cameron ma tanácskozik a brit biztonsági és elhárító szolgálatok vezetőivel. Kormányzati források szerint a szigetországban a legmagasabb fokozatra emelhetik a terrorkészültség szintjét.

Zord: Szembenálláshoz vezethet a támadásra adott reakció

Európa és az Egyesült Államok között is szembenálláshoz vezethet a francia támadásokra adott reakció. Erről Zord Gábor, a Magyar Nemzet szakértője beszélt a Hír Televízióban. Az Egyesült Államok szerinte várhatóan fokozni fogja a katonai szerepvállalást a muszlim országokban. Európának viszont az az érdeke, hogy kimaradjon a vallási háborúkból. „Európának a sarkára kell állni és egyszerűen definiálnia kell a saját érdekeit. A saját érdek az, hogy – tekintettel a földrajzi kitettségre és hogy a mediterráneum felől, Közel-Kelet felől nyitott az iszlám világra – gyakorlatilag saját politikát kell most megvalósítania” – nyilatkozta a Magyar Nemzet újságírója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!