2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Szerelmes biciklisták 11:00

Külföld

Emberi maradványok repültek szanaszét

Kilencen meghaltak és tizenhárman megsebesültek az afgán védelmi minisztérium épülete mellett történt öngyilkos merényletben. A támadást a tálibok az amerikai védelmi miniszter kabuli tárgyalásaira időzítették.

Az öngyilkos merénylő a védelmi minisztérium többszörös védelemmel ellátott épületegyüttesénél robbantotta fel magát. A külső fal és a bejárat károsodott, és pánik tört ki: az emberek a földre feküdtek, a katonák a levegőbe lövöldöztek. „»A recepció épületében tartózkodtam, amikor a hatalmas robbanás bekövetkezett. Emberi maradványok repültek, és vér fröccsent felém« – így idézte fel a pusztítás pillanatait egy szemtanú” – fogalmazott Abdul Hak.

Üzenet volt a merénylet

A helyszínre azonnal számos rendőrt és katonát vezényeltek, és lezárták a minisztérium, valamint a közeli elnöki palota környékét. Szakértők szerint a Kabulban tárgyaló Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter lehetett a támadás célpontja, ezt a tálibok szóvivője tagadta. Állítása szerint azt akarták demonstrálni, hogy bármikor és bárhol képesek lecsapni, akár a szigorúan őrzött kormányzati negyedben egy ilyen magas rangú vendég látogatása idején. Az üzenetet bizonyára megérti az amerikai védelmi miniszter, aki Afganisztánba kifejezetten a tanulás szándékával érkezett. „Jobban meg kell értenem az ottani helyzetet. Beszélnem kell a harctéren lévő parancsnokainkkal, meg kell hallgatnom őket” – így fogalmazott Chuck Hagel még útban Kabul felé egy katonai repülő fedélzetén.

Az amerikaiak vezette NATO erők 2014-re tervezik teljesen elhagyni a közép-ázsiai országot. Addigra befejezik az afgán katonák, rendőrök kiképzését, és átadják a biztonság fenntartásának a felelősségét. A jelek szerint a tálibok csak erre várnak, a lázadók egyre több támadást követnek el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!