2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Külföld

Eltűntek a krími kikötőből az Oroszország által tavaly elfogott ukrán hadihajók

Eltűnt a Krím félszigeti kikötőből az a három ukrán hadihajó, amelyet Oroszország tavaly a Kecsi-szorosnál történt incidens során fogott el - közölte kedden a Krim.Realii hírportál.

  • Eltűntek a krími kikötőből az Oroszország által tavaly elfogott ukrán hadihajók

A híradás szerint újságírók előző nap fotózták le a Kercs városában lévő orosz parti őrség katonai alakulatának kikötőjét, ahol korábban a három hadihajó állt. Akkor még csak a két kisebb hajó hiányzott, a vontatóhajó még ott volt, kedd reggelre viszont az is eltűnt a kikötőből.

A határőrség sajtószolgálata hivatalosan nem közölt semmit az ukrán hadihajók átszállításáról - tette hozzá a hírportál.

2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, és követeli az ukrán haditengerészek elengedését, akiket jelenleg is Moszkvában tartanak fogva.

Az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban felállított állandó bíróság május 25-én hozott határozatában kimondta, hogy Oroszországnak haladéktalanul szabadon kell bocsátania a 24 ukrán haditengerészt, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót. A dokumentum szerint június 25-ig kell Moszkvának számot adnia arról, milyen intézkedéseket tett a határozat végrehajtása végett, azaz éppen kedden jár le ennek a határideje.

Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kijev már korábban hivatalosan feltette a kérdést Moszkvának, hogy Ukrajna mikor "kapja vissza" a tengerészeket és a hajókat, de máig nem kapott választ. Pavlo Klimkin külügyminiszter a napokban egy tévéinterjúban kijelentette, hogy ha június 25-e után sem lesz válasz, Ukrajna "a nemzetközi nyomás újabb hullámát" indítja el Oroszországgal szemben. További részleteket azonban egyelőre nem hozott nyilvánosságra.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!