2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Eltörölné az Európai Bizottság az óraátállítást

Eltörölné az Európai Bizottság az óraátállítást - jelentette be a testület elnöke, Jean-Claude Juncker. A politikus emlékeztetett: egy uniós közvélemény-kutatáson a megkérdezettek 84 százaléka, több mint 4 és fél millió polgár az óraátállítás ellen szavazott, ezért került a testület elé az ügy. A változtatást még a tagállami kormányoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy hatályba léphessen.

  • Eltörölné az Európai Bizottság az óraátállítást

Az Európai Unióban 2001 óta évente kétszer kell átállítani az összes órát, nyári illetve téli időszámításra. A fő cél, hogy az aktív órákban a lehető leghosszabb ideig legyen világos, és spórolni lehessen az elektromossággal.

A gyakorlat bírálói szerint viszont a folyamatos váltogatás hosszú távon káros az egészségre, különösen a gyermekek és az idősek esetében. Az egyik legészakibb tagállam, Finnország idén felszólalt az óraátállítás ellen, az Európai Bizottság pedig közvélemény-kutatást rendezett az ügyben.

A megkérdezettek több mint 80 százaléka az óraátállítás ellen szavazott, a testület ezért visszatérne az egyetlen, egységes időszámításhoz.

„4,6 millió európai vett részt egy online konzultációban, amit erről a kérdésről rendeztünk, és még soha ennyi választ nem kaptunk semmilyen nyilvános konzultációnkban. Az eredmény pedig tökéletesen egyértelmű: a válaszadók 84 százaléka azt mondta, hogy véget kell vetni az évi kétszeri óraátállításnak” – ismertette Alexander Winsterstein bizottsági szóvivő.

Ahhoz, hogy tényleg eltöröljék a nyári időszámítást az EU-ban, a Bizottság után az Európai Parlamentnek és mind a 28 tagállami kormányának jóvá kell hagynia a változást.

Korábban több az EU-val szomszédos ország is meglépte ezt, immár Oroszországban, Törökországban, Fehéroroszországban és Izlandon sem állítják át az óráikat a helyiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!