2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Először választottak női elnököt a grúzok

A kormánypárt jelöltje nyerte a grúz elnökválasztás második fordulóját. A szavazatok 98 százalékos összesítése alapján közzétett előzetes eredmény szerint Salome Zurabisvili a voksok 59 százalékát, míg ellenfele 40 százalékot kapott. A választási bizottság közlése szerint a részvételi arány a választáson 56 százalékos volt.

  • Először választottak női elnököt a grúzok

Először választottak női államfőt Georgiában. Salome Zurabishvili a kormányzó Georgiai Álom párt jelöltjeként indult, és a szerdai második fordulón a szavazatok 58 százalékát szerezte meg Grigol Vashadze-val szemben.

A választás a nemzetközi szervezetek felügyelete mellett zajlott, mivel a kampány során több ellenzéki aktivistát is megtámadtak. A választáson alulmaradt jelölt szerint szabálytalanságok kísérték a voksolást is. A nyugati országok is nagy figyelemmel kísérték az eseményeket, hiszen az egykori szovjet ország EU-s és NATO-s tagsága is napirenden van.

A 66 éves Zurabishvili Párizsban született georgiai politikai bevándorló családban, később országa nagyköveteként szolgált Franciaországban majd külügyminiszterként Georgiában. Ellenfelei oroszbarát jelöltnek tekintik, saját bevallása szerint egyensúlyt szeretne teremteni országa orosz és nyugati kapcsolatai között. Győzelmi beszédjében egy békés és szabad Georgiáról beszélt.

„Ma végre határozottan elutasítottuk a múltunkat. Azt a múltat, ami mindeddig megakadályozta a társadalmunk megerősödését, a továbblépést, az ország üdvösségét. A mai választásunk egy békés Georgia, egy szabad ország, ahol a polgároknak egyenlő jogaik vannak. Emellett ma azt is választjuk, hogy párbeszédet indítunk azokkal, akik nem szavaztak rám” – fogalmazott.

Az egyesült ellenzék támogatottja, Grigol Vashadze győzelme esetén egy Nyugat-párti hangvételre számítottak a választók. A korábbi külügyminiszter hivatali ideje alatt arra törekedett, hogy Georgia békés eszközökkel visszaszerezze Abházia és Dél-Oszétia szakadár területeit, amit az ország egy évtizede vesztet el. Megválasztása esetén feltételezhetően sürgette volna Georgia NATO-s és EU-s csatlakozását. A vereség ellenére Vashadze bizakodóan nyilatkozott az ellenzéki összefogásról.

„Legfőbb céljainkat elértük. Ezek egyike, hogy felépítettünk egy egységes ellenzéket. Össze fogunk tartani, és minden csak most kezdődik majd” – mondta.

A kaukázusi országban hamarosan életbe lép az új alkotmány, ami a korábbinál jelentősen kisebb, mindössze protokolláris szerepet ad az elnöknek, parlamenti kormányzás irányába mozdítva el a politikai rendszert.

(Kezdőkép: Vano Shlamov/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!