2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Külföld

Először szólalt meg Macron azóta, hogy elbukta a választást

Marine Le Pen azonnal reagált is, szerinte az elnök úgy tesz, mintha a nép támogatná őt.

Mint ismert, Emmanuel Macron koalíciója június 19-i parlamenti választások után elveszítette többségét a Nemzetgyűlésben. A francia elnök a választások óta most először szólalt meg: beszédet tartott. „Meg kell tanulnunk másként kormányozni és törvényhozni” – ismerte el Macron a választási kudarcot követő első nyilvános beszédében.

Macron elismerte, hogy a parlamenti választások rávilágítottak a franciaországi társadalmi problémákra, de

felszólította az ellenzéki pártokat, hogy „hagyják maguk mögött a belharcokat”, és „lépjenek túl a politikán”.

A jelenlegi politikai patthelyzetnek nem „stagnáláshoz”, hanem a párbeszéd megújításához és az „egymás meghallgatására való új hajlandósághoz” kell vezetnie.

Marine Le Pen: Az elnök úgy tesz, mintha a nép támogatná őt 

Az elnök beszédére mindenki reagált. Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali vezető lecsónak nevezte azt, valamint kérte, hogy Elisabeth Borne miniszterelnök bocsássa szavazásra a kormány tervét. Azt mondta, a végrehajtó hatalom gyenge, a Nemzetgyűlés pedig erős. A miniszterelnöknek, mint a világ összes demokráciájában, meg kell jelennie a Nemzetgyűlés előtt, és kérnie kell a képviselők bizalmát. Ha nem kapja meg, le kell mondania.

Marine Le Pen azt írta a Twitteren,

a vasárnapi nem után az elnök még mindig úgy tesz, mintha azt hinné, hogy a francia nép az ő „elnöki projektjére” szavazott,

egy aggasztó és nem világos projektre. A szélsőjobboldali vezető, aki vasárnap nyolcvankilenc mandátummal történelmi eredményt ért el, azt írta, Macron úgy tesz, mintha a nép támogatná őt.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!