2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Először lett női miniszterelnöke az országnak

Története során először lehet női miniszterelnöke Észtországnak. Kaja Kallas ellenzéki pártja, a liberális Észt Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi parlamenti választáson: a voksok mintegy 30 százalékával végeztek az első helyen, megelőzve a kormányzó Észt Centrumpártot, illetve a harmadik helyre befutó jobboldali populista Konzervatív Néppártot.

  • Először lett női miniszterelnöke az országnak

Kaja Kallas az eddig ellenzékben lévő liberális Észt Reformpárt élén nyert választást a balti államban, a voksok mintegy 30 százalékát megszerezve. Ezzel ő lett Észtország első női miniszterelnöke.

„Kimásztunk a gödörből, együtt erősek voltunk és támogattuk egymást; és ez egy nagy dolog, szóval köszönöm, és most kezdődik az igazi munka, össze kell raknunk egy kormányt, és el kell kezdeni végre ésszel kormányozni ezt az országot” – mondta.

Második helyen a szavazatok 23 százalékával a kormányzó Észt Centrumpárt futott be, és a pártvezetés arra készül, hogyha nem is ők adják a miniszterelnököt, de a következő kabinetben is ott ülnek majd.

„Természetesen jobb eredményt szerettünk volna, de nagyon hálás vagyok a választóinknak. Szerintem most az a kötelességem, hogy azon dolgozzak, hogy a Centrumpárt bekerüljön a kormánykoalícióba” – mondta Juri Ratas, észt miniszterelnök.

Harmadik helyen, jelentősen megerősödve a jobboldali populista Konzervatív Néppárt végzett, 18 százalékkal, a 2015-ös eredményüket gyakorlatilag megduplázva. Az euroszkeptikus Néppárt egyik legfőbb kampánytémája az EU-n kívülről érkező migráció visszaszorítása volt.

„Mi egy normális demokratikus reakció vagyunk az elszabadult radikális liberalizmusra, amit az elmúlt öt évben bevezettek az észt politikában. Az észtek abszolút többsége nem támogatja a melegházasságot és a nyitott határokat sem; és egy ideje mi vagyunk az egyetlen párt, amely megvédte ezeket az álláspontokat a szélesebb politikai színtéren” – mondta Marin Helme, pártelnök.

Korábban mind a Reformpárt, mind a Centrumpárt kizárta a koalíciókötést a populistákkal.

Az észt választópolgárok közül egyébként rendkívül sokan adták le a voksukat online, e-szavazással még februárban: a rendszert a szavazásra jogosultak mintegy negyede vette igénybe. Az ő körükben az összesített átlagnál jóval többen szavaztak a győztes Reformpártra.

(Kezdőkép: twitter.com/kajakallas)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!