2020. június 6.,
szombat, Norbert, Cintia napja

Előrehozott választásokat tartanak áprilisban Észak-Macedóniában

2019. október 21., hétfő 12:23

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak áprilisban Észak-Macedóniában. A nyugat-balkáni állam politikai pártjai erről azután állapodtak meg, hogy az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval.

Az uniós tagállamok vezetői hosszasan vitáztak a múlt heti csúcstalálkozón a két nyugat-balkáni állam, Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásáról, amit 24 tagállam, köztük Magyarország is támogatott. A visegrádi országok régóta azon a véleményen voltak, hogy a stabilitás és a biztonság érdekében az Uniónak mélyítenie kell a kapcsolatait a nyugat-balkáni régióval. Ennek ellenére, elsősorban Franciaország ellenkezése miatt a tagállamok állam-, illetve kormányfői egyelőre elhalasztották a csatlakozási tárgyalások megindítását.

Az észak-macedón kormányfő történelmi hibának nevezte az uniós döntést.

„Brüsszelben igazságtalan döntést hoztak. Az Európai Unió nem teljesítette az ígéretét, pedig mi minden követelménynek eleget tettünk”

– mondta az észak-macedón miniszterelnök, aki nem sokkal később előrehozott parlamenti választások kiírását javasolta.

A baloldali kormány az uniós csatlakozások reményében tavasszal megbékélt Görögországgal, és az ország nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, amit a jobboldal árulásként könyvelt el. Nikola Gruevszki pártjának alelnöke szerint a baloldali miniszterelnöknek mielőbb le kellene mondania.

„Három éves kormányzás után a jelenleg is hatalmon lévő Zoran Zaev továbbra is falakba ütközik, ezért minél előbb le kellene mondania. Politikájával – ideértve a macedón emberek megszégyenítését, a gazdasági kudarcokat és a Soros által diktált intézkedéseket – lerombolta a országot"

– mondta a jobboldali párt alelnöke, hozzátéve, Zaev jó példa arra, hogyan tudja egyetlen kormány a Soros alapítványok és NGO-k segítségével szétzilálni azt, amit ők évek alatt gondosan felépítettek.

Nikoloski szerint pártja a választásokon győzni fog, mert a macedónok mögöttük állnak. A jobboldali politikus elmondta, a győzelem után újjáépítik majd az országot, és visszaállítják a konzervatív-keresztény értékeket.

HírTV