2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Előre hozott választást szeretne az elnök

Az előre hozott választás kiírását támogatja a cseh elnök. Milos Zeman szerint így lehet a leggyorsabban rendezni a kormányválságot.

A lemondott Petr Necas pártja nem támogatja az új választás kiírását, ők új kormányt alakítanának. Az országban jövő májusban rendeznének legközelebb választást, de a szocialista ellenzék is azt támogatja, hogy hozzák előre az időpontot. A felmérések szerint a kormányzó jobbközép párt most 15 százalékot szerezne.

Vádat emelhetnek a távozó miniszterelnök ellen

Csak idő kérdése, hogy Petr Necas távozó miniszterelnök ellen is vádat emel a cseh bíróság – hatalommal való visszaélés miatt. Egy cseh napilap megszerezte a távozó miniszterelnök kabinetfőnöke elleni vádirat másolatát. Eszerint Necas is tudott arról, hogy beosztottja jól fizető állásokat ígért kormánypárti képviselőknek szavazataikért cserébe.

A miniszterelnökségről már lemondott, de hamarosan a szabadságát is elvesztheti Petr Necas – ezt állítja a Právo című cseh napilap, amely megszerezte a kormányfő kabinetfőnöke elleni vádiratot. A dokumentum szerint a miniszterelnök is tudott arról, hogy beosztottja jól fizető állásokat adott parlamenti képviselőknek a szavazataikért cserébe, így ő is elkövette a hatalommal való visszaélés bűntettét. A politikusnő a cseh sajtó szerint a miniszterelnök szeretője volt, féltékenységből a katonai titkosszolgálattal figyeltette meg a válófélben lévő kormányfő feleségét. Necas azt állítja, semmit nem tudott a kormányában zajló korrupcióról, erről viszont nehéz lesz meggyőznie a cseh közvéleményt. Necas távozása ellenére a hárompárti kormánykoalíció a helyén marad.
„A pártvezetés dönt az új kormány összetételéről, a koalíciós partnereinkkel együtt. A jövő májusi választásig a kormány kitölti a mandátumát” – közölte a polgári oldal vezetője, aki az előre hozott választásokat nem kockáztatná meg. A felmérések szerint a baloldali ellenzék kétharmados többséget szerezne, ha most tartanák a voksolást. A mostani kormánykoalíció két kisebb tagja pedig be sem jutna a parlamentbe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!