2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Előadás Úzvölgyéről Tusnádfürdőn

2019. július 25., csütörtök 13:50

Az egymásra mutogatás és a felelősök keresése nem megfelelő stratégia, ennél sokkal magasztosabb az Úz-völgyi téma. Ebben értettek egyet az "Úzvölgyi és egyéb határvitáink" című előadás felszólalói Tusnádfürdőn. Álláspontjuk szerint az ügyet továbbra is „melegen kell tartani”, fontos a szakmai alapú érvelés, de közben meg kell tenni a megfelelő jogi lépéseket Európai szinten is.

A belső területszerzés és az egynyelvű, egynemzetiségű országkép elérése a román nemzetállam hosszú távú stratégiája – vélik egyöntetűen a romániai magyar politikai alakulatok képviselői. A mulasztásokat konfliktushelyzetek létrehozására használták ki az Úzvölgyi temető ügyében, és ma már az „altatás” időszakában vagyunk, vagyis a téma lassan kikopik a köztudatból, mondta Zakariás Zalán, az Erdélyi Magyar Néppárt képviselője.

„Összefogva a közösség, azok a szereplők, politikai szervezetek, akik ehhez az eszközhöz nyúlhatnak: a média. És a témát fenn kell tartani. Mert ezekkel az akciókkal, ezzel a témafenntartással tudnunk nyomást gyakorolni akár indirekt módon is azokra a szakmai hivatalos megbeszélésekre, amelyek szakmai módon lehet, hogy meg tudják oldani ezt a kérdést, s amelynek az eredménye az kellene, hogy legyen, hogy visszaálljon az eredeti állapot.”

- mondta Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselője.

Az ötvenkét, nemrég a dormánfalvi románok által nemrég felállított betonkereszt alatt ma többnyire magyar katonák nyugszanak az Úzvölgyében, mondta el Kovács Vilmos ezredes, aki részt vett a magyar és román hadisírgondozásért felelős szervezetek közötti egyeztetésen. A szakértő hangsúlyozza: kizárólag szakmailag alátámasztott érvekkel érdemes kezelni a helyzetet.

„Mi több alkalommal fordultunk az ONCE-hez (Hősök Emlékének Országos Hivatala) megfelelő sorrendben, megfelelő módon, sőt, a nemzetközi főosztály segítségével én a román katonai attasét Budapesten, hogy fáradjon be hozzám, ezt meg is tette május 6-án. Én rajta keresztül is kértem, hogy az ONCE függessze fel ezt a törvénysértő állapotot. Tehát mi azonnal megfelelő módon reagáltunk rá.”

- fogalmazott Kovács Vilmos.  

Hogyan tudunk védekezni, hogy ne történjen meg az úzvölgyihez hasonló eset? A tusványosi előadók szerint megfelelő korrektséggel és óvatossággal kell kiállni az ügy mellett, ami sokkal magasztosabb annál, hogy a magyar pártok egymásra mutogatásának témája legyen.

HírTV