2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Előadás Úzvölgyéről Tusnádfürdőn

Az egymásra mutogatás és a felelősök keresése nem megfelelő stratégia, ennél sokkal magasztosabb az Úz-völgyi téma. Ebben értettek egyet az "Úzvölgyi és egyéb határvitáink" című előadás felszólalói Tusnádfürdőn. Álláspontjuk szerint az ügyet továbbra is „melegen kell tartani”, fontos a szakmai alapú érvelés, de közben meg kell tenni a megfelelő jogi lépéseket Európai szinten is.

  • Előadás Úzvölgyéről Tusnádfürdőn

A belső területszerzés és az egynyelvű, egynemzetiségű országkép elérése a román nemzetállam hosszú távú stratégiája – vélik egyöntetűen a romániai magyar politikai alakulatok képviselői. A mulasztásokat konfliktushelyzetek létrehozására használták ki az Úzvölgyi temető ügyében, és ma már az „altatás” időszakában vagyunk, vagyis a téma lassan kikopik a köztudatból, mondta Zakariás Zalán, az Erdélyi Magyar Néppárt képviselője.

„Összefogva a közösség, azok a szereplők, politikai szervezetek, akik ehhez az eszközhöz nyúlhatnak: a média. És a témát fenn kell tartani. Mert ezekkel az akciókkal, ezzel a témafenntartással tudnunk nyomást gyakorolni akár indirekt módon is azokra a szakmai hivatalos megbeszélésekre, amelyek szakmai módon lehet, hogy meg tudják oldani ezt a kérdést, s amelynek az eredménye az kellene, hogy legyen, hogy visszaálljon az eredeti állapot.”

- mondta Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselője.

Az ötvenkét, nemrég a dormánfalvi románok által nemrég felállított betonkereszt alatt ma többnyire magyar katonák nyugszanak az Úzvölgyében, mondta el Kovács Vilmos ezredes, aki részt vett a magyar és román hadisírgondozásért felelős szervezetek közötti egyeztetésen. A szakértő hangsúlyozza: kizárólag szakmailag alátámasztott érvekkel érdemes kezelni a helyzetet.

„Mi több alkalommal fordultunk az ONCE-hez (Hősök Emlékének Országos Hivatala) megfelelő sorrendben, megfelelő módon, sőt, a nemzetközi főosztály segítségével én a román katonai attasét Budapesten, hogy fáradjon be hozzám, ezt meg is tette május 6-án. Én rajta keresztül is kértem, hogy az ONCE függessze fel ezt a törvénysértő állapotot. Tehát mi azonnal megfelelő módon reagáltunk rá.”

- fogalmazott Kovács Vilmos.  

Hogyan tudunk védekezni, hogy ne történjen meg az úzvölgyihez hasonló eset? A tusványosi előadók szerint megfelelő korrektséggel és óvatossággal kell kiállni az ügy mellett, ami sokkal magasztosabb annál, hogy a magyar pártok egymásra mutogatásának témája legyen.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!