2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Elnökségének vívmányait dicsérte búcsúbeszédében Donald Trump

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért.

  • Elnökségének vívmányait dicsérte búcsúbeszédében Donald Trump

"Befejezve hivatali időmet az Egyesült államok 45. elnökeként büszkén állok önök előtt amiatt, amit közösen elértünk" - mondta Trump a helyi idő szerint kedd délután közzétett, előre rögzített videoüzenetben.

A büszkeségre okot adó vívmányok között említette az elnök a 2017-ben elfogadott adócsökkentéseket, a gazdaság neki köszönhető fellendülését, a külpolitikában Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerését, Izrael és néhány arab ország kapcsolatainak normalizálását, amelyet az ő kormánya hozott tető alá.

"Új életre keltettük a szövetségeinket és felsorakoztattuk a világ nemzeteit Kínával szemben, ahogy senki korábban" - mondta. "Különösen büszke vagyok arra, hogy évtizedek óta én vagyok az első elnök, aki nem indított új háborút" - tette hozzá.

Kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus járvány idején.

"Ezen a héten új kormányt iktatunk be, és imádkozunk, hogy sikerüljön neki Amerikát biztonságban és jómódban megtartani" - mondta videobeszédében Trump. "A legjobb kívánságainkat küldjük és szerencsét is kívánunk nekik" - tette hozzá.

A távozó elnök említést tett a szövetségi törvényhozás épületének január 6-ai ostromáról is, amely miatt a képviselőház másodszor is alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított ellene, kijelentve, hogy "a Capitoliumunk elleni támadás minden amerikait elborzasztott. A politikai erőszak támadás minden ellen, amit mi mint amerikaiak becsben tartunk. Ezt sohasem szabad eltűrni" - hangoztatta.

"Most, hogy arra készülök, szerda délben átadjam a hatalmat egy új kormánynak, azt akarom, tudjátok: a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet" - mondta Trump. "Hűséges és örömteli szívvel, és bizakodással távozom erről a magasztos helyről és azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy hazánk és gyermekeink számára a legjobb még előttünk van" tette hozzá.

Trump búcsúbeszédével szinte egy időben érkezett Washingtonba Joe Biden és leendő alelnöke, Kamala Harris, hogy részt vegyenek a szerdai beiktatáson. Az ünnepélyes eseményen Donald Trump nem lesz ott, még a ceremónia előtt floridai birtokára, Mar-a-Lagóba távozik szűk környezetével.

Természetesen az új amerikai elnök, Joe Biden beiktatásával és a legfrissebb fejleményekkel bővebben is foglalkozunk a ma este 22 órakor kezdődő különkiadásunkban, a késő esti Híradóban, itt a Hír TV-n.

MTI, Hír TV

 

Donald Trump feloldotta a kormányzatának tagjaira vonatkozó etikai kódexét

Donald Trump leköszönő amerikai elnök szerdai hatállyal mentesítette kormányzatának jelenlegi és volt tagjait azon etikai kötelezettségeik alól, melyeket ő szabott meg négy éve.

Trump egyik utolsó elnöki intézkedéseként oldotta fel azt, amelyet egyik első elnöki intézkedéseként 2017. január 28-án írt alá kampányígéretét teljesítve, miszerint "lecsapolja a mocsarat". Etikai követelményei egyebek közt megtiltották öt évre kormányzata kinevezettjeinek, hogy lobbisták legyenek volt munkaadójuk számára.

Trump még kedden írta alá az egy oldalas dokumentumot, melyet a Fehér Ház szerdára virradóra tett közzé. A feloldás szerda déli 12 órától mentesíti Trump kormányzatának volt és jelenlegi tagjait.

Az Egyesült Államokban szerdán iktatják be Trump helyére az új elnököt, Joe Biden demokrata párti politikust.

 

Trump megkegyelmezett volt fő stratégájának, Steve Bannonnak is

Donald Trump leköszönő amerikai elnök megkegyelmezett mások mellett Steve Bannonnak, aki fő kampánytanácsadója volt 2016-ban, majd fő stratégája csaknem egy évig, és aki ellen sikkasztás gyanújával büntetőeljárást indítottak. Ezt helyi idő szerint szerda hajnalban jelentette be a Fehér Ház, néhány órával azelőtt, hogy Trump távozik hivatalából.

Donald Trump leköszönő amerikai elnök megkegyelmezett mások mellett Steve Bannonnak, aki fő kampánytanácsadója volt 2016-ban, majd fő stratégája csaknem egy évig, és aki ellen sikkasztás gyanújával büntetőeljárást indítottak. Ezt helyi idő szerint szerda hajnalban jelentette be a Fehér Ház, néhány órával azelőtt, hogy Trump távozik hivatalából.

 

A Trump-Kim-csúcstalálkozó egyik szervezőjét jelölte a dél-koreai elnök a külügyi tárca élére

A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti szingapúri csúcstalálkozó, a nukleáris leszerelést célzó megbeszélések egyik szervezőjét jelölte a dél-koreai elnök a külügyi tárca élére szerdán.

Csong Jui Jong korábban nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott.

Noha Trump és Kim ezt követően még kétszer találkozott - 2019 februárjában Hanoiban, 2019 június végén pedig a két Korea közötti demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban -, a tárgyalások azonban megrekedtek, a kudarcért pedig a felek részben Csongot okolták.

A döntés miatt, amelyet Szöulban néhány órával Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt jelentettek be, az ellenzék máris bírálta Mun Dzse In elnököt, azt vetve a szemére, hogy Csong jelölése azt jelenti, nem hajlandó szembenézni a nukleáris leszerelést célzó tárgyalások kudarcával. A két Korea közeledését szorgalmazó elnök nem először kerül az ellenzék bírálatainak kereszttüzébe a Phenjannal kapcsolatos politikája miatt.

Elemzők szerint Csong kinevezése Washington felé azt üzenné, hogy Szöul kész folytatni a Koreai-félsziget denuklearizációját célzó tárgyalásokat.

Mun Dzse In a héten a Trump által Phenjannal megkezdett egyeztetések folytatására szólította fel Bident, leszögezve, hogy az új washingtoni adminisztráció egyúttal új lehetőséget is jelenthet a tárgyalásokon.

 

MTI

 

Kapcsolódó anyagok:

Beiktatják hivatalába Joe Bident, az Egyesült Államok 46. elnökét

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!