2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Külföld

Elmaradt az ukrán elnökjelölti vita

Elmaradt az ukrán elnökjelölti vita. Hiába várta Petro Porosenko ellenfelét, Volodimir Zelenszkijt a kijevi Olimpiai Stadionba, a humorista-színész nem jelent meg a nyilvános vitára. A hivatalban lévő államfő az alkalmat kihasználva sajtótájékoztatót tartott, és szót ejtett a magyar-ukrán kapcsolatokról, és a kárpátaljai magyar kisebbségről is.

Kivételesen nem sportolók, hanem politikusok versengtek volna egymással Kijev és egyben Ukrajna legnagyobb stadionjában.

Porosenkót nagyjából ötezer híve várta. A távol maradó Zelenszkíjre célozva azt skandálták, hogy Vova gyere elő! Porosenko pedig jelképesen azt kérdezte ellenfelétől, hogy hallja-e Kijev és Ukrajna hangját.

A nyilvános vita az időpont és a helyszín körüli konfliktus miatt nem jött létre. A jelenlegi államfő, Petro Porosenko most akart, ellenfele, a humorista-színész Volodomir Zelenszkij később, pénteken kíván majd megjelenni a stadionban. Az államfő viszont aznap a köztévé stúdiójában akar vitázni vele.

A jelenlegi államfő újságírók előtt is beszélt. Egy kérdésre válaszolva kijelentette: bízik abban, hogy Magyarország - amely most a kárpátaljai magyarok számára hátrányos ukrán oktatási törvény miatt blokkolja Kijev és a NATO közötti kapcsolattartást - néhány év múlva már támogatni fogja Ukrajna euro-atlanti integrációját. Szerinte 2023 lesz az az év, amikor Ukrajna aláírja majd a NATO-tagsági cselekvési tervet, és benyújtja a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz.

Arról is beszélt, hogy Kijev nyitott a kompromisszumokra a kárpátaljai magyarok jogait illetően. Szerinte ugyan minden adott az anyanyelvi oktatáshoz, de Ukrajna kész több pénzt költeni a jobb feltételek megteremtésére. Leginkább azért, hogy a magyar mellett az ukrán nyelvet is megtanulják.

Végül azt üzente Zelenszkijnek, hogy hétfő este az egyik televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba.

Ukrajnában március 31-én egyik elnökjelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint a felét, ezért április 21-én tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját. Az egyik friss felmérés szerint Volodomir Zelenszkij támogatottsága 51 százalékos, Petro Porosenko pedig a szavazatok 21 százalékára számíthat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!