2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Globál 06:45

Külföld

Elmaradt az ukrán elnökjelölti vita

Elmaradt az ukrán elnökjelölti vita. Hiába várta Petro Porosenko ellenfelét, Volodimir Zelenszkijt a kijevi Olimpiai Stadionba, a humorista-színész nem jelent meg a nyilvános vitára. A hivatalban lévő államfő az alkalmat kihasználva sajtótájékoztatót tartott, és szót ejtett a magyar-ukrán kapcsolatokról, és a kárpátaljai magyar kisebbségről is.

  • Elmaradt az ukrán elnökjelölti vita

Kivételesen nem sportolók, hanem politikusok versengtek volna egymással Kijev és egyben Ukrajna legnagyobb stadionjában.

Porosenkót nagyjából ötezer híve várta. A távol maradó Zelenszkíjre célozva azt skandálták, hogy Vova gyere elő! Porosenko pedig jelképesen azt kérdezte ellenfelétől, hogy hallja-e Kijev és Ukrajna hangját.

A nyilvános vita az időpont és a helyszín körüli konfliktus miatt nem jött létre. A jelenlegi államfő, Petro Porosenko most akart, ellenfele, a humorista-színész Volodomir Zelenszkij később, pénteken kíván majd megjelenni a stadionban. Az államfő viszont aznap a köztévé stúdiójában akar vitázni vele.

A jelenlegi államfő újságírók előtt is beszélt. Egy kérdésre válaszolva kijelentette: bízik abban, hogy Magyarország - amely most a kárpátaljai magyarok számára hátrányos ukrán oktatási törvény miatt blokkolja Kijev és a NATO közötti kapcsolattartást - néhány év múlva már támogatni fogja Ukrajna euro-atlanti integrációját. Szerinte 2023 lesz az az év, amikor Ukrajna aláírja majd a NATO-tagsági cselekvési tervet, és benyújtja a csatlakozási kérelmet az Európai Unióhoz.

Arról is beszélt, hogy Kijev nyitott a kompromisszumokra a kárpátaljai magyarok jogait illetően. Szerinte ugyan minden adott az anyanyelvi oktatáshoz, de Ukrajna kész több pénzt költeni a jobb feltételek megteremtésére. Leginkább azért, hogy a magyar mellett az ukrán nyelvet is megtanulják.

Végül azt üzente Zelenszkijnek, hogy hétfő este az egyik televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba.

Ukrajnában március 31-én egyik elnökjelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint a felét, ezért április 21-én tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját. Az egyik friss felmérés szerint Volodomir Zelenszkij támogatottsága 51 százalékos, Petro Porosenko pedig a szavazatok 21 százalékára számíthat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!