2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 11:00

Külföld

Elkezdődnek a tömeges oltások Oroszországban

Enyhíti a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseit Portugália, de ez kizárólag a karácsonyi időszakra érvényes. A szigorú rendelkezések szilveszterre újra életbe lépnek. Törökországban a vírus gyors terjedése miatt rendkívül szigorú korlátozásokat vezettek be. Hétköznap kijárási tilalom, hétvégenként pedig teljes lezárás van érvényben. Moszkvában eközben elkezdték a koronavírus-védőoltások beadását. Az orosz főváros 70 pontján nyitottak oltóanyag állomást. Ausztriában lankadó érdeklődés mellett folyik a tömeges tesztelés.

  • Elkezdődnek a tömeges oltások Oroszországban

Átlátszó műanyagfüggönyön keresztül simogatja édesanyja fejét egy francia testvérpár egy idősotthonban. A műanyag buboréknak köszönhetően az idősotthon lakói érintkezhetnek a szeretteikkel.

Fokozatosan oldják fel a karantént Franciaországban

Franciaországban megkezdődött az október végén kihirdetett általános karantén fokozatos feloldása. Újranyithattak az üzletek. A színházak, a mozik és a múzeumok december 15-től várják a látogatókat. Ismét megnyitják az érdeklődők előtt az Eiffel-toronyot. A 131 éves nevezetesség látogatottsága az előző évhez képest 80 százalékkal csökkent. Franciaországban már több mint 2,2 millió ember fertőződött meg.

Enyhítenek a korlátozásokon karácsonyra a portugálok

Elkeseredett dolgozók tüntettek a portugál parlament előtt. A dél-európai országban 34 és fél százalékkal nőtt a munkanélküliek száma a tavalyi év azonos időszakához képest. 72 százalékuk a vendéglátóiparban vagy a kiskereskedelemben dolgozott.

A miniszterelnök eközben bejelentette: enyhítenek a korlátozásokon, de ez kizárólag a karácsonyi időszakra érvényes. A szigorú szabályok szilveszterre ismét életbe lépnek.

Szilveszterkor tilos lesz utcai mulatságokat rendezni, és a szabadtéri összejöveteleken maximum 6-an vehetnek részt.

A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában több mint 318 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak.

A 20 év alattiak és 65 év felettiek számára tilos a tömegközlekedés használata Törökországban

 

Drónnal figyelik az isztambuli közterületeket. A vírus gyors terjedése miatt még szigorúbb szabályok léptek életbe Törökországban.

A 20 év alattiak és 65 év felettiek számára tilos a tömegközlekedés használata, hétköznap kijárási tilalom, hétvégenként pedig teljes lezárás van érvényben.

Törökországban eddig csaknem 800 ezer embernek lett pozitív a tesztje.

Moszkvában már oltanak

Moszkvában megkezdődött a koronavírus-védőoltás beadása. Elsőként az egészségügyi dolgozókat és tanárok valamint azokat oltják be akiket a leginkább veszélyeztet a fertőzés.

A Szputnyik V vakcinakúra két oltásból áll és 95 százalékos hatékonyságú. Jelenleg már több mint 2 millió adagnyi vakcina áll rendelkezésre.

Lankadó érdeklődés mellett folyik a tömeges tesztelés Ausztriában

Harmadik napja zajlanak Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó önkéntes tömeges tesztelések, de a kezdeti érdeklődés vasárnapra szemlátomást alábbhagyott, már szombaton is jóval kevesebben járultak a tesztállomásokhoz, mint az első napon. 

Bécsben három kijelölt helyszínen végzik a tesztelést mérsékelt érdeklődés mellett. Szombaton mindössze 21 329-en jelentek meg a szűréseken, miközben a szűrőállomások napi kapacitását 150 ezer főre tervezték. Az alacsony részvétel Peter Hacker egészségügyi tanácsost is meglepte, úgy véli, a novemberben elvégzett több mint kétszázezer teszt lehet az oka a mostani visszafogott részvételnek. Bécsben eddig 112 pozitív esetet találtak.

Tirolban a vasárnap kezdődött rendkívüli hóesés és ítéletidő nehezíti a tesztelés lebonyolítását, ezért Elmar Rizzoli, a tesztelési kampány vezetője a vasárnapi szűréseket december 8-ára javasolta elhalasztani. Ez ügyben még folynak az egyeztetések. A tartományban két nap alatt a tesztelésen eddig megjelentek száma elérte a 156 ezret, de ez még mindig csak 22,65 százalékos részvételt jelent a lakosság számához képest. Az első gyorsteszt Tirolban 417 főnél mutatott pozitív eredményt, ami 0,27 százalékos fertőzöttségi rátát jelent.

A másik nyugati tartományban, Vorarlbergben is kevesebben mentek el eddig az önkéntes tesztelésre, mint azt a hatóságok várták. Az eddig elvégzett közel kilencvenezer teszttel 355 pozitív esetet találtak, ami 0,4 százalékos fertőzöttségi aránynak felel meg.

Mindeközben Sebastian Kurz osztrák kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy a teljes zárlatot követő, hétfőtől életbe lépő enyhítések idején is be kell tartani a járványügyi óvintézkedések. A kormányfő fegyelmezettséget vár el a lakosságtól, hogy folytatódjon a fertőzések csökkenő tendenciája. A teljes zárlatnak köszönhetően a napi új megbetegedések száma Ausztriában a hatezer körüli esetszámról a felére, háromezerre csökkent. A reprodukciós rátát - amely azt mutatja, egy fertőzött hány embernek adja tovább a vírust - 1,13 százalékról 0,83 százalékra sikerült visszaszorítani az intézkedéseknek köszönhetően.

Kurz még egyszer kérte a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tömeges tesztelésen. "A 15 perces gyorsteszt elvégzése hetekkel is lerövidítheti a lezárásokat" - fogalmazott a kormányfő.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2741 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 303 430 fertőzéses esetet regisztráltak. Jelenleg több mint 600-an szorulnak intenzív ellátásra. A fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe 83-an haltak bele, a halottak száma így már 3840-re rúg. 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!