2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Elkeseredett harcok Bahmutnál, kitelepítések Advijivkánál

Továbbra is elkeseredett harcok zajlanak Kelet-Ukrajnában, elsősorban Bahmut térségében. Az ukrán hadsereg pedig elkezdte közben Advijivka kiürítését. Az orosz csapatok számára a lőszerellátás volt az egyik legsürgetőbb kérdés az utóbbi időben. Moszkva az utóbbi hónapokban képes volt növelni lőszertermelését.

  • Elkeseredett harcok Bahmutnál, kitelepítések Advijivkánál

Az orosz erők Bahmut nagy részét már elfoglalták, azonban az ukrán haderő kitart. Visszatérő katonák házról-házra zajló harcokról számolnak be. A város a második világháború óta a legvéresebb gyalogsági ütközet helyszíne Európában. Az orosz erők számára pedig 2022 közepe óta az első elfoglalt település lenne - igaz, leginkább csak romok maradtak az egykor 70 ezres városból. Kijevben azt állítják, hogy tartják a város védelmét.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter napokkal ezelőtt Cseljabinszk régióban járt és egy lőszergyárat tekintett meg. Szombaton pedig az orosz erők ukrajnai főhadiszállásán ígérte, hogy fokozza a lőszerellátást.

Közben kiürítik az ukrán erők a Bahmuttól mintegy 60 kilométerre fekvő Advijivkát. A lakosokat buszokkal, autókkal és vonattal szállítják biztonságosabb helyre. Nem csak a támadások hevessége miatt, hanem mert nem maradt a településen egyetlen ép lakóház sem.

A helyzet március elejétől változott meg drasztikusan. Azóta a település állandó célpontja az orosz légi és tüzérségi támadásoknak. Szinte minden épület megsemmisült - mondta egy rendőr, aki részt vesz a kitelepítésben.

Az ukrán katonai vezetés azzal vádolja az orosz erőket, hogy ismét civil célpontokra támadtak drónokkal és rakétákkal Zaporizzsja városban és a környéken. Az ukrán légvédelem legkevesebb hat kamikaze drónt lőtt le.

Az orosz hadsereg az utóbbi hetekben több rakéta- és légicsapást hajtott végre a város ellen, az eltalált épületek között lakóház is volt.

Április elsejétől egy hónapra Oroszország vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki posztját annak ellenére, hogy Ukrajna felszólította a tagokat, blokkolják azt. Az Egyesült Államokban közlése szerint nem akadályozhatják meg Oroszországot abban, hogy elfoglalja a posztot.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!