2021. május 14.,
péntek, Bonifác napja

Elindult az utolsó náci perek egyike

Hír TV

2018. november 13., kedd 19:24

Az utolsó náci perek egyike indult el Németországban. A 94 éves német férfi az egyik koncentrációs táborban őrként szolgált az SS egyik csoportjánál, a vád szerint százak meggyilkolásában lehetett szerepe.

Tolószéken tolták be a 94 éves német férfit a tárgyalóterembe. A korábbi SS tiszt Hitler félkatonai náci szárnyánál volt őr, és a vád szerint a második világháború során több száz ember meggyilkolásában vett részt a Stutthof nevű koncentrációs táborban.

„A rendelkezésünkre álló adatok szerint a férfi önkéntesen jelentkezett szolgálatra az SS-hez, és az ezzel kapcsolatos nyilatkozata nem szolgált új információkkal számunkra eddig. Nagyon szűkszavúan válaszolt a Stutthofban véghezvitt szisztematikus gyilkolással és az emberölés különböző formáival kapcsolatos kérdéseinkre. Ezekre nem igazán mondott semmit, és természetesen ez véleményem szerint egyáltalán nem kielégítő” – mondta Onur Oezata, ügyész.

1942 és 1944 között körülbelül 65 ezer embert, köztük számos zsidót gyilkoltak meg a lengyelországi Gdansk melletti táborban.

A férfi a november 6-i első meghallgatásán tagadta a vádakat, miszerint mindebben része lett volna, és csak a származásával kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

„Ez aligha hihető. Minden dokumentum és felvétel, ami a birtokunkban van, arra mutat rá, hogy ez az ember önkéntes szolgálatot végzett a koncentrációs táborban. Ezekben a táborokban olyan embereket alkalmaztak, akik hittek a nácik ideológiájában, akik azért akartak dolgozni, hogy az elveikért küzdjenek. Nem akartak olyan embereket, akiket kényszeríteni kell. Olyanok kellettek, akik ott akartak lenni” – tette hozzá Onur Oezata.

A 94 éves férfit akár 10 év börtönre is ítélhetik – az övé lehet az utolsó náci perek egyike Németországban.