2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Elfogadták az RMDSZ által kidolgozott oktatási törvényt

Elfogadta a román szenátus az RMDSZ által kidolgozott új oktatási törvényt. A javaslatcsomag szerint az iskolákban minden gyereknek jár majd meleg étel, amely érinti a romániai magyar oktatást is. A pedagógusok bíznak abban, hogy a szűkös anyagi források ellenére is megvalósítható a törvénymódosítás.

  • Elfogadták az RMDSZ által kidolgozott oktatási törvényt

A rendszer egészén változtatna az oktatási törvényt módosító javaslatcsomag. Az oktatási szakértők bevonásával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által kidolgozott törvénytervezet csökkentené a diáklétszámot az osztályokban, szellősebbé tenné a tantervet. Emellett a diákok ingyen utaztatása, a kulturális és művészeti intézmények ingyenessé tétele kapcsán is előrelépések várhatók. Az anyanyelven zajló felvételi a méltányosság jegyében jár a kisebbségi diákoknak is – mondta a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke, a tervezet kidolgozója.

„A magyar diákok egyrészt részesülnek az általános érvényű módosításokból, változásokból, hiszen a rendszer részei: ha egy osztály kevesebb létszámmal indulhat, akkor az a magyar közösségnek is jó, mert megmentünk iskolákat. Illetve figyelünk arra, hogy az iskolákban az egyetemi felvételin, vizsgákon különböző más jellegű kérdésekben, a vezetőtanácsokban való részvételben a magyar közösségnek kellő erőt és teret biztosítsunk”

- fogalmazott Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora.

A javaslatot a tanárok is örömmel fogadták.

„Azáltal, hogy megpróbálják kiterjeszteni minden iskolás számára a délutáni oktatás lehetőségét, illetve azt, hogy esetenként étkeztetést is biztosítsanak, az – úgy a szülőknek, mint a diákoknak egy hatalmas könnyítést jelent. Mint tudjuk, minden törvény annyit ér, amennyit alkalmaznak belőle. Tehát a törvényalkotóknak a jó szándéka az egyértelmű, én úgy gondolom, hogy az a tíz esztendőnyi kifutás, ami a jelenlegi szabályozásokban elő van irányozva erre a célra, az lehet, hogy időközben még módosításokat is fog eredményezni”

- mondta a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum történelemtanára, Novák Károly.

A törvénytervezet előírásai az államelnöki kihirdetést követően, várhatóan a következő tanévtől lépnek életbe.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!