2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Elbúcsúztatták Margaret Thatchert

Elbúcsúztatták Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt. A bostoni terrortámadás miatt Londonban kiemelt biztonsági készültséget vezettek be.

Katonák kísérték utolsó útjára Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt. A gyászszertartáson részt vett II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg is. A bostoni események miatt a Scotland Yard megszigorította a biztonsági intézkedéseket, így több mint négyezer rendőr vigyázta azt az útvonalat, amelyen a gyászmenet haladt. A rendőrök kedd este három személyt tartóztattak le, őket azóta sem engedték szabadon.

A brit nemzetközösség első számú templomában tartották Thatcher búcsúszertartását. Egy férfi kedd reggel óta az utcán várt a temetésére. „Ötszáz év múlva is beszélnek majd róla. Az egyik legnagyszerűbb miniszterelnökünk volt, és az első női kormányfő, ezért nem hagyhattam ki a temetést. Soha nem lesz lehetőségem újra látni őt” – fogalmazott John Loughrey.

A konzervatív Margaret Thatcher 1979 és 1990 között volt a szigetország miniszterelnöke. Földi maradványait a Westminster palotából rendőri felvezetéssel szállították át a brit légierő templomába, a koporsót ezután ágyútalpra helyezték, és a Szent Pál-székesegyházba vitték, ahol végső búcsút vett tőle II. Erzsébet uralkodó, David Cameron kormányfő, valamint a több mint kétezer megemlékező. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte az gyászszertartáson.


David Cameron úgy fogalmazott: a temetési szertartás tisztelgés egy nagyszerű politikus előtt, aki a 20. század leghosszabb ideig hivatalban lévő brit miniszterelnöke volt.

A Margaret Thatcher földi maradványait kísérő menet útvonalán százezres tömeg gyűlt össze, s tiltakozók is megjelentek a helyszínen. Többen szivárványszínű zászlóval és ördögmaszkban tüntettek az elhunyt politikus ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!