2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Egyre többen csináltatnak holokauszttetoválást

Izraelben egyre többen tetováltatják magukra holokauszttúlélő családtagjuk fogolyazonosító számát. Szociológusok a kollektív identitás kinyilvánításának tartják a jelenséget. A zsidó államban a varsói gettófelkelés hetvenedik évfordulójára emlékeztek vasárnap és hétfőn. A jeruzsálemi holokausztközpontban tartott beszédében Benjamin Netanjahu miniszterelnök kitért az iráni fenyegetésre. A politikus újra elmondta, hogy Izrael nem helyezi mások kezébe a saját sorsát. Simon Peresz államfő pedig arról beszélt, hogy a zsidó nép lélekszáma csekély, de szelleme nagy, és azt a szellemet nem lehet elégetni krematóriumokban.

A szirénák hangjára megállt az élet délelőtt tíz órakor Izraelben, ahol a holokauszt hatmillió zsidó áldozatára emlékeznek. A megemlékezések során kitüntetnek 28 magyar állampolgárt is, akik a második világháború idején a zsidók mentésén dolgoztak. Az emléknap rendezvényein a palesztin–izraeli békefolyamat elősegítése érdekében a Közel-keleten tartózkodó amerikai külügyminiszter is részt vesz.

– Ami a holokauszt óta megváltozott, az az elszántságunk és a képességünk, hogy megvédjük magunkat, önállóan. Értékeljük a nemzetközi közösség erőfeszítéseit, hogy leállítsák Irán atomprogramját, de nem bízzuk másra a sorsunkat, még a legközelebbi barátainkra sem – jelentette ki Benjámin Netanjahu.


Egyes családokban nemcsak a nyilvános rendezvényeken emlékeznek meg a holokausztról: egyre többen tetováltatják magukra a koncentrációs táborok túlélőinek fogolyazonosító számát.

– Erőt ad nekem. Amikor a számra nézek, úgy érzem, bármit meg tudok tenni. Amin ő keresztülment, annyira kemény, hogy az én problémáim eltörpülnek mellette – mondta egy holokauszt-túlélő lánya, Jona Szagir.

Gad Jair szociológus professzor szerint az emberek a tetoválással szerződést kötnek a történelem megörökítésére, és mindenki számára láthatóvá teszik azt. A szakember úgy véli: ez a kollektív identitás kinyilatkoztatása.

200 magyar fiatal Auschwitzban emlékezik a holokauszt áldozataira – ők az Élet Menete Alapítvány 26. emlékprogramján vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!