2023. 10. 05. Csütörtök Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Külföld

Egyre több fiatal küzd szorongással az Egyesült Államokban

A koronavírus-járvány idején az amerikai tizenévesek növekvő arányban élték át a reménytelenség érzését – derül ki az amerikai szövetségi Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) felméréséből.

  • Egyre több fiatal küzd szorongással az Egyesült Államokban

A CDC kétévente elvégzett kutatása alapján 2021-ben a középiskolás lányok 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy komolyan foglalkozott az öngyilkosság gondolatával, míg 2019-ben ez az arány még 24 százalék volt. A fiúk körében az arány 14 százalék és 2011 óta gyakorlatilag állandó. A lányok csaknem 24 százaléka tervet készített, és több, mint 13 százalék megpróbált önkezével véget vetni életének 2021-ben.

Az amerikai 14-18 évesek 42 százaléka éli meg tartósan szomorúság és kilátástalanság érzését, a lányok 57, míg a fiúk 29 százaléka küzd ezzel. A felmérésből kiderül, hogy a depressziós érzésekkel küszködő lányok aránya 2019-ről 2021-re nagymértékben, mintegy 15 százalékponttal emelkedett, míg a fiúk körében a növekedés mérsékelt volt.

Az elemzés szerint a járvány alatt az iskolák bezárása idején a lányok nagyobb eséllyel szigetelődtek el társaiktól, miközben a fiúk számára többi között az internetes videójátékok népszerűsége segíthetett, és pótolhatta a társas kapcsolatok hiányát.

A felmérésből az is kiderül, hogy a középiskolás diákok szexuális kapcsolatai is ritkábbá váltak. 2021-ben a középiskolások 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy volt már része szexuális együttlétben, szemben a 2019-es 38 százalékkal. Az arány 2011 óta folyamatosan csökken, amikor a 14-18 éves amerikai középiskolások még 47 százaléka mondta azt, hogy életében volt már szexuális kapcsolata.

A fiatalok csökkenő mértékben vallják magukat heteroszexuálisnak. 2021-ben mintegy 75 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kizárólag az ellenkező nemhez vonzódik, és több, mint 24 százalék azt mondta, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozik. 2019-ben az amerikai középiskolások még 89 százaléka válaszolt úgy, hogy heteroszexuális.

Az amerikai fiatalok viselkedését érintő kockázati felmérés (Youth Risk Behavior Survey) kétévente készül el. 2021-ben 17 ezer 14-18 év között középiskolás vett benne részt, önkéntes alapon, szülői engedéllyel.

 

A kép illusztráció (Shutterstock).

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

A mai Vezércikkben a meghívott vendégek karcos és határozott véleményt formáltak Brüsszel – az uniós pénzek feltételeivel kapcsolatos – üzengetéséről, a zuglói szocialista ingatlanbotrány új fejleményeiről, Karácsony Gergely gyenge magyarázkodásáról a gigászi BKV-prémiumok ügyében, továbbá az adatvédelmi szempontból aggályos fővárosi lakógyűlésről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!