2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Egyre kevesebben a kormányellenes tüntetéseken

Fogyatkozik a tömeg a franciaországi kormányellenes tüntetéseken. Párizsban és több vidéki nagyvárosban szombaton több ezren vonultak fel, a Champs- Elysées környékén a rendőrök végül vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget. A sárgamellényes mozgalom november közepe óta tüntet Franciaország-szerte, először az üzemanyag-áremelés miatt vonultak utcára, később pedig a kormány lemondását követelték.

  • Egyre kevesebben a kormányellenes tüntetéseken

Többször is összecsaptak a rendőrökkel a sárgamellényesek szombaton Párizsban. A demonstrációk annak ellenére is folytatódtak, hogy a francia kormány megkérte a mozgalom tagjait, hogy a keddi, strasbourg-i merényletre való tisztelettel ezen a hétvégén ne menjenek ki az utcára. Ha teljesen nem is tűntek el, jelentősen kevesebben voltak az utcákon a sorozat ötödik hétvégéjén. Teljes alkotmányos átalakítást, közvetlen demokráciát, valamint Macron elnök lemondását követelték, de a sárgamellényes mozgalmat ma már inkább a véleményszabadság jelképének tartják.

„Elfogadtak néhány olyan törvényt, amibe nem volt beleszólásunk, és ez sok embernek nem tetszett. Már sokan voltak az utcákon. Először kezdődött azzal, hogy 80 km/h-ra csökkentették a megengedett sebességet, aztán jött a többi, és mindig, amikor az emberek elleneztek valamit, csak azért is továbbvitték. Most már szeretnénk, ha lenne beleszólásunk. Az is jól látható, hogy a többi ország mennyire figyeli azt, hogy mit csinálnak a sárgamellényesek, és ők is ugyanezt csinálják. Ez a demokrácia. Valami itt elkezdődött, és nem tudják megállítani” – mondta az egyik tüntető. 

Országszerte több, mint 33 ezren, azaz csaknem feleannyian demonstráltak, mint az előző héten. Párizsban kétezren tüntettek a város különböző pontjain, több mint 110 személyt pedig előállítottak. A többször is erőszakossá váló demonstrációkat végül vízágyúkkal és könnygázzal oszlatták szét.

A városközpont üzleteit elővigyázatotsságból ismét bedeszkázták, de 2 héttel Karácsony előtt már egyre többen merészkedtek ki vásárolni a tüntetések ellenére is.

„Ma először mozdulunk ki karácsonyi vásárlásra. Az utóbbi 3 hétben inkább otthon maradtunk, mert az utcákon nagy volt a káosz. Most már láttuk a tévében, hogy lenyugodott a helyzet, és úgy gondoltuk, nekikezdünk” – így egy párizsi lakos. 

A francia főváros bevételeinek nagy részét adó idegenforgalom azonban gondokkal küzd, az ünnepek előtt sokan látogatnak Párizsba, idén azonban ez nem olyan élmény, mint eddig. Több múzeum zárva tartott szombaton, a Louvre és az Eiffel-torony azonban nyitva állt.

„Ma reggel érkeztünk, és nem tudtunk bemenni a szállodába se nagyon, mert minden állomás le volt zárva, és 3 óránkba telt, mire eljutottunk oda, ahova akartunk” – mondta egy brit turista.

„Alig lehetett nyitva tartó boltot találni. Nem tudtuk megközelíteni a Diadalívet, csak kisbuszok voltak körülötte, meg füst” – panaszkodott egy másik angol.

A november közepén kezdődött tüntetések támogatottsága azonban - részben az erőszak miatt - egyre csökken. Elemzők szerint a résztvevők létszáma is azért csökkent jelentősen, mert már csak a radikális, rendbontás miatt gyülekező aktivisták mennek utcára, az eredeti békés ellenállást hirdető mozgalom azonban velük már nem akar azonosulni.

Európa-szerte tüntettek

A hétvégén több fővárosban is a helyi kormányzat ellen tiltakoztak baloldali ellenzékiek. Ausztriában a rasszizmus és a szociális juttatások csökkentése, Szerbiában a szólásszabadság, Olaszországban pedig a migrációs szabályozás szigorítása miatt tiltakoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!