2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Egyiptom találkozót tervez uniós országok tárcavezetőivel a líbiai válság miatt

MTI

2020. január 6., hétfő 16:32

Egyiptom külügyminiszteri találkozót tart január 8-án Kairóban az olasz, a francia, a görög és a ciprusi külügyi tárcavezetők részvételével a líbiai válság miatt - jelentette be hétfőn az egyiptomi külügyminisztérium.

A kairói tárca tájékoztatása szerint a miniszterek "átfogó megoldásokra" fognak törekedni a líbiai konfliktus rendezése érdekében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is ülésezik hétfőn, hogy megvitassa a líbiai helyzetet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este jelentette be, hogy már zajlik a török katonák Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány támogatása érdekében, az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok ellenében, aki tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A tábornok azzal indokolta a hadjáratot, hogy meg akarja tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A konfliktusban Haftart támogató kairói vezetés Egyiptom nemzetbiztonsági kérdéseként kezeli a török katonai beavatkozás ügyét. Egyben illegálisnak minősítette a novemberben kötött biztonsági és tengeri együttműködési egyezményeket Ankara és Tripoli között. Athén és Nicosia szintén kifogásolta ezeket a megállapodásokat, mivel szerintük sértik a régióban élvezett jogaikat.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

MTI