2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Egyiptom találkozót tervez uniós országok tárcavezetőivel a líbiai válság miatt

Egyiptom külügyminiszteri találkozót tart január 8-án Kairóban az olasz, a francia, a görög és a ciprusi külügyi tárcavezetők részvételével a líbiai válság miatt - jelentette be hétfőn az egyiptomi külügyminisztérium.

  • Egyiptom találkozót tervez uniós országok tárcavezetőivel a líbiai válság miatt

A kairói tárca tájékoztatása szerint a miniszterek "átfogó megoldásokra" fognak törekedni a líbiai konfliktus rendezése érdekében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is ülésezik hétfőn, hogy megvitassa a líbiai helyzetet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap este jelentette be, hogy már zajlik a török katonák Líbiába telepítése a nemzetközileg elismert egységkormány támogatása érdekében, az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok ellenében, aki tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A tábornok azzal indokolta a hadjáratot, hogy meg akarja tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A konfliktusban Haftart támogató kairói vezetés Egyiptom nemzetbiztonsági kérdéseként kezeli a török katonai beavatkozás ügyét. Egyben illegálisnak minősítette a novemberben kötött biztonsági és tengeri együttműködési egyezményeket Ankara és Tripoli között. Athén és Nicosia szintén kifogásolta ezeket a megállapodásokat, mivel szerintük sértik a régióban élvezett jogaikat.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében - hangzott el a TV2 reggeli műsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!