2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tiltott absztraktok 03:00

Külföld

Egyesült Államok, EU: Iránnak együtt kell működnie a nemzetközi ellenőrökkel

Iránnak sürgősen együtt kell működnie a nemzetközi ellenőrökkel annak tisztázása érdekében, hogy átfogó képet adott-e nukleáris programjáról - sürgette Teheránt kedden az Egyesült Államok és az Európai Unió.

  • Egyesült Államok, EU: Iránnak együtt kell működnie a nemzetközi ellenőrökkel

Mindez a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ )igazgatótanácsi ülésén került napirendre egy nappal az után, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette: a NAÜ ellenőrei nukleáris anyagra bukkantak egy titkos iráni raktárban a teheráni Turkuzábádban. A kormányfő állítása szerint erről ő tájékoztatta az ellenőröket még tavaly.

Cornel Feruta, a NAÜ megbízott főigazgatója nem erősítette meg az erről szóló médiajelentéseket, sem Netanjahu állításait. Hétfőn azonban sürgette Iránt, hogy tisztázza: teljes képet adott-e nukleáris tevékenységeiről.

Jackie Wolcott, a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekhez akkreditált amerikai nagykövet ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: " Iránnak haladéktalanul biztosítania kell a NAÜ-t a teljes együttműködésről". Iránnak a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos korábbi kutatásai és fejlesztései fokozzák a legújabb fejleményekkel kapcsolatos aggályokat - tette hozzá.

Uniós tagállamok egy közös közleményben szintén aggodalmuknak adtak hangot Feruta megjegyzéseivel kapcsolatban. "Felszólítjuk Iránt, hogy teljes mértékben és különösen a kellő időben működjön együtt a NAÜ-vel" - áll a szövegben.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét.

Teherán azonban korábban közölte, hogy fokozatosan csökkenteni fogja a hathatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek végrehajtását, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezményből, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben.

A NAÜ júliusban jelentette, hogy Irán meghaladta mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hétfőn pedig azt közölte, hogy Irán megkettőzte urándúsító centrifugái számát. A NAÜ ellenőrei a hétvégén jártak a közel-keleti országban. Az EU reagálásában a 2015-ös megállapodással "összeegyeztethetetlennek" minősítette az újabb iráni lépést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Feloszlatta háborús kabinetjét az izraeli miniszterelnök

Feloszlatta háborús kabinetjét az izraeli miniszterelnök

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő feloszlatta hétfőn háborús kabinetjét, miután Beni Ganc, a centrista Nemzeti Egység párt vezetője, volt védelmi miniszter egy héttel ezelőtt kilépett a testületből - jelentette be hétfőn a miniszterelnöki hivatal szóvivője.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!