2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Sikerült egyenesbe állítani a Costa Concordiát

19 órás munkával sikerült felállítani a Costa Concordiát. Az egyedülálló teljesítmény 600 millió euróba került. Az csak a hajó átvizsgálása után derül ki, hogyan tudják elvontatni.

Felállították a Costa Concordiát, a művelet 19 órát vett igénybe. A hajó tavaly januári balesete óta feküdt az oldalára dőlve. Az olasz szakemberek a tervek szerint 12 óra alatt akartak végezni a munkával, a hajótestet húzó acélsodronyok azonban beleakadtak az óceánjáró oldalán levő tartályokba. „Amikor befejeztük a műveletet, már hajnali 4 óra volt. A felfordítás úgy történt, ahogy vártuk vagy reméltük. Tökéletes munka volt. Azt mondanám, eddig nem láttunk semmilyen környezetszennyezést” – számolt be Costa Crociere hajótársaság alelnöke.

A munkálatokban részt vevőket kisebb ünnepség fogadta. Az eddig példátlan hajómentést egy olasz–amerikai cég végezte. A munkát egy dél-afrikai szakember vezette, aki egy éve él a szigeten, hogy előkészítse a feladatot. „Az egész csapat számára fantasztikus volt, minden úgy zajlott, ahogy mondtuk. Jól érzem magam, de jólesne egy sör – nyilatkozta a mentés vezetője. – Szerintem az egész csapat büszke arra, amit elért, mert sokan nem hitték, hogy el lehet végezni, ez a szép az ilyen kihívásban” – mondta Nicholas Sloane.

A 289 méter hosszú, 35 méter széles luxushajót ezután alapos átvizsgálják, a kármegállapítás után döntik el, hogyan lehet kikötőbe vontatni, ahol szétszedik. A luxushajó felállítása több mint 600 millió euróba, azaz 180 milliárd forintba került.

A Costa Concordia tavaly januárban a Toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél futott zátonyra, majd az oldalára borult. A baleset 32 halálos áldozatot követelt. Egy, a hajón zenészként dolgozó magyar állampolgár is meghalt. A fedélzetén több mint 4200-an tartózkodtak. Két holttestet azóta sem sikerült megtalálniuk az olasz búvároknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!