2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

„Egy lépést előre, egy lépést hátra?” — Az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi csomagja

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése az Európai Bizottság (EB) új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját tekinti át, különös tekintettel annak két kulcsfontosságú elemére: az EU külső határain bevezetendő ún. átvilágítási eljárásra, illetve az ún. kötelező szolidaritási mechanizmusra.

  • „Egy lépést előre, egy lépést hátra?” — Az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi csomagja

Miközben a paktum több ponton előrelépést jelent a korábbi bizottsági javaslatokkal összevetve, számos gyakorlati megvalósíthatósági kérdést vet fel. A javaslatcsomag mindenkinek igyekszik „adni” valamit, azonban továbbra is a humanitárius szempontok élveznek elsőbbséget, egyes elemeiben ösztönzőleg hat az illegális migrációra, és ezúttal is a szolidaritás kulcselemeként jelöli meg a menedékkérők szétosztását.

Utóbbi bár formálisan nem kötelező, a részletszabályok alapján könnyen kötelezettségként jelenhet meg azon tagállamok számára is, amelyek a repatriálások megszervezését vállalják. Mindezek tükrében borítékolható, hogy a paktumot komoly viták övezik majd a közeljövőben.

 

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege ITT érhető el.

 

Századvég

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!