2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Egy év háború - rettegett alakulatok

A fegyveres konfliktus kapcsán sokszor esik szó a Wagner-csoportról. Arról a magánhadseregről, amelynek katonái magas szinten képzettek, és zsoldért harcolnak. A HírTV stúdiójában Horváth József, az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

  • Egy év háború - rettegett alakulatok

A Wagner magánhadsereg névadója az orosz katonai hírszerző szolgálat egyik különleges alakulatának volt parancsnoka. A Wagner név a jelenleg 52 éves Dmitrij Utkin alezredes harctéri kódja volt((, aki a szpecnaz tisztjeként szolgált.

Miután Utkin 2013-ban leszerelt, tartalékos tiszt lett, majd Szíriába utazott, ahol részese volt az egyik legelső orosz katonai magánvállalatok kísérletének.

A Wagner 2014-ben a Krím-félsziget orosz annexiója kapcsán jött létre. A csoport katonáinak többsége az orosz hadsereg veteránja. 

Egy zsoldos 3 hónap alatt nagyjából 16 ezer amerikai dollárt, vagyis 5,7 millió forintnak megfelelő összeget keres. Ez majd' tízszerese az orosz hadseregben fizetett illetménynek.

Amennyiben egy katona elesik, családja 56 ezer dollár vagyis több mint 20 millió forintos összeget kap.

A 2-5 ezer magánkatonát foglalkoztató vállalat központja egy orosz laktanya közvetlen szomszédságában van((, azzal azonos telken, Molkino városa mellett, ami mintegy 100 kilométerre fekszik a Fekete-tengertől.

Washington becslései szerint a Wagner oldalán 50 ezren vesznek részt a harcokban. Ebből 10 ezer szerződéses, 40 ezer fő pedig börtönökből toborzott fegyveres.

Az Azov-ezred

Az orosz-ukrán háború kitörése után nem sokkal számos hír érkezett az úgynevezett Azov-ezredről. A zászlóalj a 2014-es Majdan-forradalom nyomán született, de a nyugati sajtó rendre hallgatott róla, miután annak tagjai antiszemiták, neonácik, és sok köztük az elítélt bűnöző.

A radikális fegyveres csoport évek óta Volodmir Zelenszkij elnök elkötelezett támogatója.

Alapvetően egy erőszakszervezetről van szó, amelyet 2014. május 5-én alapították 800 fővel a Mariupol mellett Bergyanszkban, az Azovi-tenger ipari kikötőjében.

A radikális zászlóaljnak rövid idő alatt több ezer tagja lett, és 2014 óta egészen a háború 2022-es kirobbanásáig a keleten zajló oroszbarát fegyveres felkelések elleni küzdelemért felelt. Meg nem erősített hírek szerint a szélsőségesek több ezer orosz ajkút mészároltak le.

Adás: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!