2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Egy év háború - előzmények

2022. február 24.-e. A nap, amikor megtörtént az, amire kevesen gondoltak volna a XXI. században. Háború tört ki az európai kontinensen. Oroszország megtámadta a hazánkkal szomszédos Ukrajnát. De, mik voltak az előzmények? A HírTV stúdiójában Horváth József, az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

  • Egy év háború - előzmények

Számos előzménye volt az orosz-ukrán háborúnak. Nyilvánvaló, hogy nem 2 testvéri nép közötti ellentétről van szó, hanem a Nyugat és a Kelet összecsapásáról, ami az új világrend alapjait hivatott megteremteni.

A Kijevi Rusz a kelet-európai térség első szervezett állama volt. A 9. század végén jött létre, és a mai Fehéroroszország, illetve Oroszország kulturális, valamint történelmi előzményének tekinthető.

A mai Ukrajna elődje szuverén államként alig három évig állt fenn, 1917 és 1920 között. A történelem folyamán a mindössze néhány tízezer négyzetkilométernyi, ukránok lakta terület ajándékba kapott térségekkel gazdagodott.

A legnagyobb területeket az orosz cárok, illetve a kommunista vezetők, Lenin, Sztálin és Hruscsov adták át az ukránoknak.

Az ország csak 1991-ben vállt függetlenné, a Szovjetunió szétesésével. Vagyis egy fiatal államról van szó, amelynek népesség szerinti összetétele vegyes.

A kistestvér Ukrajna a mindenkori nagytestvér, Moszkva árnyékában élt. Önálló államként kezdetben papíron független, de oroszbarát elnökei voltak, majd a 2004-es Narancsos forradalommal Ukrajna élére először került Nyugat-párti vezető Viktor Juscsenko személyében, akit viszont szintén egy oroszbarát elnök, Viktor Janukovics követett az elnöki poszton.

Miután az Egyesült Államok külügyi államtitkára kvázi elismerte, hogy Washington több mint 5 milliárd dollárt fektetett abba, hogy megpuccsolják a Janukovics-rezsimet, és kirobbantsák a véres majdani akciósorozatot, Oroszország lépett.

Elcsatolta egy vitatott népszavazás során a Krím-félszigetet, és segítette a függetlenségükért küzdő, oroszajkú szakadárokat. Azokat a Moszkva-párti, többségében Kelet-Ukrajnában élő embereket, akiket 2014 óta szisztematikusan, ezrével mészárolt le a kijevi rezsim.

Miután a franciák, a németek és az ukránok is elismerték, hogy időhúzás céljából fogadták el az úgynevezett Minszki megállapodásokat, hogy nyugati fegyvereket, felszereléseket szállítsanak Ukrajnába, és kiképezzék a kijevi kormányerőket, Moszkva újabb döntést hozott.

Mindehhez hozzájárult a Kreml részéről az, hogy Moszkva évtizedeken keresztül kérte a NATO-t, hogy a katonai szervezet ne menjen közelebb a Föderáció határaihoz, és ne telepítsen rakétákat a szomszédos országokba, amelyek veszélyt jelenthetnek Oroszországra.

A fegyveres konfliktus közvetlen előzménye hivatalosan az volt, amikor Moszkva elismerte a Donyecki és Luhanszki Köztársaságok függetlenségét.

Adás: 

Borítókép: tüntetők Kijev főterén, a Majdanon 2014 januárjában (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!