2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

Egy diák is áldozatul esett a hongkongi tüntetéseknek

Egy egyetemi diák is áldozata lett a kormányellenes hongkongi tüntetéseknek. A 22 éves hallgató a hétvégi demonstráción szerzett sérüléseibe halt bele péntek reggel. A haláleset új lendületet adhat a hónapok óta tartó zavargásoknak a volt brit gyarmaton.

  • Egy diák is áldozatul esett a hongkongi tüntetéseknek

„Sosem felejtjük el, sosem bocsájtunk meg” - olvasható a hongkongi egyetem falára rögzített transzparensen. A diplomaosztó ceremónián ünneplés helyett diáktársukat gyászolták az intézmény hallgatói. Egy 22 éves fiú ugyanis belehalt a hétvégi tüntetésen szerzett sérüléseibe. A baleset részletei egyelőre nem világosak, a rendőrség szerint egy parkoló első emeletéről zuhant le miközben a hatóságok a tömeget próbálták eloszlatni.

„Együtt gyászolunk, és arra bátorítjuk a hongkongiakat, hogy öltsenek ma és holnap fekete ruházatot, hogy kifejezzük szolidaritásunkat és egységünket. Eljött az ideje, hogy a kormány vizsgálatot indítson. Meg kell tudnunk az igazságot. Teljesen ésszerűtlen és őrült a kormány, ami engedi a rendőröknek, hogy Hong Kong embereit gyilkolássza”

– mondja ez a hongkongi aktivista.

Hongkongban öt hónapja tart a tüntetéshullám, amit eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott k, mára azonban a várost irányító, Peking-barát kormányzat elleni tiltakozássá alakult. A demonstrációkon rendszeresek a hatóság és a tüntetők közötti összecsapások. A résztvevők a többi között a nagyobb demokráciát, és a rendőrségi túlkapások kivizsgálását követelik.

A héten az indulatok annyira elfajultak, hogy a tüntetők egyik tagja megkéselt egy Kína-szimpatizáns hongkongi képviselőt választási kampánykörútján. A politikus könnyebben megsebesült, támadóját pedig őrizetbe vették.

„Úgy gondolom, minden hongkonginak el kell ítélnie az erőszakot, és fel kell lépni azzal szemben, ha nem akarjuk, hogy Hong Kong a kezeink között romba dőljön. Remélem, hogy a rendőrség végrehajtja a feladatot, és igazságot tesz a bűnözők között. Az erőszak következményeit nekünk kell viselni”

– mondta a Hongkongi Törvényhozó Tanács elnöke a késeléses incidens után.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína ötven évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre inkább növeli befolyását a városban.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!