2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Egész falvakat perzselt fel az indonéziai Semeru vulkán

Egész falvakat perzselt fel és egy hidat is romba döntött az indonéziai Jáva szigetén kitört a Semeru vulkán.

  • Egész falvakat perzselt fel az indonéziai Semeru vulkán

A javuló időjárási körülményeknek köszönhetően hétfőn a mentőegységek újrakezdhették a kimenekítést és az esetleges áldozatok utáni kutatást Indonézia legsűrűbben lakott szigetének legmagasabb tűzhányója térségében. Több száz segítő érkezett a legsúlyosabban érintett Sumberwuluh és Supiturang településekre, ahol a házakat és mecseteket több tonna vulkanikus törmelék fedte be egészen a tetőkig.

A 3676 méter magas Semeru szombat este tört ki több mint másfél kilométer magas füstoszlopot lövellve a levegőbe. A lávakupola a heves monszunesők alatt szakadt be, forró gázt és lávahullámot fakasztva egy közeli folyó irányába, falvakat és egy hidat perzselve fel útjában.

Thoriqul Haq, Lumajang körzeti vezetője szerint csaknem kétezer ember menekült el a környékről iskolákban berendezett óvóhelyekre, de sokan közülük hétfőn visszatértek házaikba, hogy mentsék jószágaikat és személyes holmijukat.

A fokozott vulkanikus tevékenységre tekintettel a hatóságok vasárnap 8 kilométeres körzetben veszélyövezetté nyilvánították a térséget a tűzhányó körül, a lakosságot pedig felszólították, hogy kerüljék el a délkeleti szektort a Besuk Kobokan folyó mentén, amerre a láva folyt.

A tűzhányó legutóbbi jelentősebb kitörése tavaly decemberben volt. Akkor 51 ember meghalt, százak szenvedtek komoly égési sérüléseket, s a kitörés miatt több mint tízezer embert kellett evakuálni. Még egy évvel korábban, 2020 decemberében több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. Az országban 142 vulkán van. A világon itt él a legtöbb ember, aki tűzhányó közelében lakik, köztük 8,6 millióan 10 kilométeres sugarú körön belül. A szigetországban gyakoriak a földrengések. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés szökőárat okozott, amely 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Az amerikai segély Ukrajna szuverenitásának végét jelenti?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!