2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Durva megszorítások Portugáliában

30 ezer közalkalmazottat bocsátanak el Portugáliában. A többi között ezt tartalmazza a lisszaboni kormány tegnap este bejelentett megszorító csomagja. Az ibériai ország a nemzetközi hitel érdekében 4,8 milliárd eurót takarítana meg 3 év alatt. A jobbközép kabinet azért kényszerült az újabb megszorításokra, mert áprilisban az alkotmánybíróság megsemmisítette a közalkalmazottak jutalmának megvonását.

Újabb megszorítások várnak a portugál közalkalmazottakra. Az állami dolgozók 5 százalékát, vagyis 30 ezer embert bocsátanak el 3 éven belül. Ezzel párhuzamosan emelik a közszféra dolgozóinak munkaidejét is, heti 35-ről 40 órára, valamint egy évvel növelik az öregségi nyugdíjkorhatárt. Így jövőre már az állami alkalmazottaknak is heti 8 órában, 66 éves korukig kell dolgozniuk. „A lépések összesen körülbelül 4,8 milliárd eurót jelentenek 2015-ig, amellyel elérjük célunkat, a 4 milliárd eurós kiadáscsökkentést” – jelentette ki Pedro Passos Coelho portugál kormányfő

A szakszervezetek elutasítják az intézkedéseket. „A bejelentett kollektív leépítés a közszférában, együtt a munkaórák megemelésével példátlan helyzetet teremt Portugáliában. Ezzel folytatódik a társadalmi visszalépés, elkerülhetetlen lesz a bércsökkentés, és növekedik a munkanélküliség” – mondta Armenio Carlos szakszervezeti elnök.

A kormány a két éve felvett 78 milliárd eurós nemzetközi hitel érdekében már eddig is számos megszorítást hajtott végre. A mostanira azért kényszerült, mert áprilisban a lisszaboni alkotmánybíróság megsemmisített több korábbi intézkedést, közte a 13. és 14. havi jutalmak megszüntetését. A hitelező Trojka márciusban könnyített Portugália költségvetési hiánycéljain, mert az ibériai országot 3. éve sújtó recesszió a vártnál súlyosabb lett. Ezért Portugáliának jövőre 4 százalékra, 2015-re pedig 2,5 százalékra kell csökkentenie a költségvetési hiányt. Vagyis csak két év múlva kell teljesítenie az euróövezetben kötelező 3 százalékos szintet.



Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Újabb akadályokba ütközött az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program + videó

Az Egyesült Királyságban még tart a csütörtöki önkormányzati választások szavazatainak számlálása, de az eddig beérkezett eredmények nem túl biztatóak a kormányzó Konzervatív Párt számára. Eközben az illegális bevándorlás visszaszorítására indított kormányzati program is újabb akadályokba ütközött. A részletekről Heckenast László számol be Londonból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!