2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Külföld

Donald Trump „sajnálja” Hasogdzsi halálát

Szaúd-Arábia beismerte, hogy az eltűnt ellenzéki újságíró dulakodás közben halt meg az isztambuli konzulátuson. A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy a férfit megfojtották. Donald Trump hivatalos közleményben szomorúnak nevezte az esetet, de jelentős előrelépésnek tartja a szaúdi beismerést.

  • Donald Trump „sajnálja” Hasogdzsi halálát

Aktivisták tucatjai tüntetnek a Fehér Ház előtt az amerikai-szaúdi kapcsolatok ellen, a demonstrálók közül volt, aki szaúdi koronahercegnek más pedig Donald Trumpnak öltözött. 

Legyünk őszinték, Szaúd-arábia a legnagyobb állami támogatója a közel-keleti terrorizmusnak– mondja az egyik tüntető. Az amerikai elnök közben arról beszélt, hogy Szaúd-Arábia elleni szankciókon gondolkodik ugyanakkor nem kívánja felbontani a szövetségi státuszt.

Szaúd-Arábia jó szövetségesünk és hatalmas befektetései vannak az Egyesült Államokban. Befektettek és hihetetlen munkát végeznek– mondta Donald Trump. Az ügyben megszólalt a német külügyminiszter is, aki átfogó és hiteles vizsgálatot követelt Dzsamal Hasogdzsi eltűnésének ügyében.

Megmondtuk a szaúdi nagykövetnek, aki visszatért országába, hogy teljes mértékű és azonnali magyarázatot várunk az ügyben. Ha egy ilyen feltételezés igaznak bizonyul az nem csak, hogy sokkoló, de teljesen elfogadhatatlan is. Azt kell mondanom, hogy itt az ideje annak, hogy Szaúd-Arábia magyarázattal szolgáljon, hogy megvizsgálhassuk azt. Amint megvan a magyarázat, levonjuk belőle a konzekvenciát– nyilatkozta az ügy kapcsán Heiko Maas német külügyminiszter. 

Szaúd-Arábia végül szombaton beismerte, hogy Dzsmál Hasogdzsi meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátuson, az ellenzéki újságíró dulakodás következtében vesztette életét. Sajtóhírek szerint a férfit megfojtották.

Az ügyészség által lefolytatott nyomozás jelen állása azt mutatja, hogy a megbeszélés Dzsamal Hasogdzsi és azok között az emberek között, akikkel találkozott az isztambuli szaúdi konzulátuson előbb vitába, majd ökölpárbajba fulladt, ez vezetett Dzsamal Hasogdzsi halálához. Nyugodjon békében. Az ügyészség leszögezi, hogy a nyomozás az ügyben tovább zajlik annak a 18 szaúdi állampolgárnak a bevonásával, akiket az ügyben letartóztattak– mondta be a szaúdi televízió.

A bejelentés után eltávolították posztjáról a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Szaúd-Arábia pedig mélységes sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. A szaúdi monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!