2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Donald Trump: Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett

Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a kongresszus két háza előtt kedden az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.

  • Donald Trump: Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett

 

Az elnököt viharos taps fogadta, amikor helyi idő szerint este kilenckor belépett a kongresszusi terembe. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök - akivel az elnök tavaly október óta nem váltott szót - a kezét nyújtotta neki, ám az elnök nem reagált a kinyújtott kézre, mintha észre sem vette volna Pelosit. Pelosi később, az elnök beszédének végén, amikor Trump éppen azt mondta: Isten áldja meg Amerikát, felállt, és látványosan, széles mozdulatokkal széttépte Trump beszédének szövegét. Az évértékelő beszéd ünnepélyes eseményén a kongresszusi politikusok mellett kormánytagok, a legfelsőbb bíróság bírái, és amerikai közéleti személyiségek vettek részt. A képviselők soraiban néhány demokrata párti politikusnő a múlt század elején a nők jogait követelő szüfrazsett-mozgalom fehér ruhájába öltözve várta az évértékelő beszédet. Trump csaknem másfélórás beszédében hangsúlyozta: Amerika ismét tiszteletnek örvendő nemzet lett, a gazdasági hanyatlás éveinek vége, a hiú ígéretek, a munkanélküliség, a presztízsveszteség korának vége. "Három rövid év alatt megállítottuk a hanyatlást, és olyan lépésekkel haladunk előre, ami rövid idővel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy az amerikai gazdaság kiváló állapotban van, az amerikai katonai erőt újraépítették, a határok biztonságosak. "Amerika családbarát, növekedésbarát és mindenekelőtt Amerika-barát ország" - fogalmazott. Valamennyi politikus felállt, amikor kiderült: a meghívott vendégek között van Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezetője is. A venezuelai vendéget az amerikai politikusok tapsviharral köszöntötték.

"Guaidó Venezuela törvényes elnöke"

Trump úgy mutatta be Guaidót, mint Venezuela törvényes átmeneti elnökét. Majd - szocialista diktátornak és népe felett uralkodó zsarnoknak nevezve Nicolás Maduro venezuelai elnököt - leszögezte: Juan Guaidó Venezuela legitim elnöke. Az amerikai elnök hangsúlyozta: "a szocializmus tönkreteszi a nemzeteket, míg a szabadság egységbe forrasztja a lelkeket". Megerősítette, hogy kormányzata a szabadság híve, s ezért változtatott az előző elnök, Barack Obama Kubával kapcsolatos politikáján. "Mi támogatjuk a kubaiak, a nicaraguaiak, a venezuelaiak reményeit a demokrácia helyreállítására" - fogalmazott. Az elnök bemutatta az ünnepélyes alkalomra meghívott más vendégeket is: például azt a férfit, aki hosszú esztendők küzdelmei után sikeresen küzdött meg ártalmas szenvedélyével és leszokott a kábítószerről, vagy azt a tavaly decemberben századik életévét betöltött Charles McGee dandártábornokot, aki a második világháborúban a légierő afroamerikaiakból álló híres Tuskegee alakulata tagjaként 136 bevetésben vett részt, majd harcolt a koreai háborúban és később a vietnami háborúban is. Fontosnak mondta Trump a befogadó társadalom építését is, kiemelve, hogy biztosítani kell minden amerikai fiatalnak a nagyszerű oktatás és az amerikai álom beteljesítésének lehetőségét. Bemutatott egy tízéves philadelphiai kislányt, akit az édesanyjával együtt hívott meg az évértékelőre, és bejelentette, hogy a kormányzat ösztöndíjat ajánlott fel neki.

A beszédben az elnök megígérte a fegyvertartás és -vásárlás alkotmányban biztosított jogának védelmét is. Előtte azonban hosszasan sorolta a gazdaság eredményeit, köztük azt, hogy az elmúlt három évben az Egyesült Államok energetikában önellátó lett, 12 ezer új termelőüzem létesült, miközben az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején 60 ezer termelőüzem szűnt meg.

Jelentősen csökkentették a vényköteles gyógyszerek árát

Kitért az egészségbiztosításra, és a demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusokra - név nélkül - utalva közölte: amíg ő az elnök, szó sem lehet az egészségbiztosítás "szocialista típusú átalakításáról". Megjegyezte, hogy az elmúlt három évben sikerült jelentős mértékben csökkenteni a vényköteles gyógyszerek árát. Ezt követően bejelentette, hogy az egyik meghívott vendéget, az előrehaladott rákbetegségben szenvedő Rush Limbaugh jobboldali újságírót - a republikánusok egyik ikonikus személyiségét - Elnöki Szabadság Érdeméremmel tünteti ki. Az érmet a könnyeivel küszködő Limbaugh mellett ülő first lady, Melania Trump azonnal át is adta. "Függetlenül attól, hogy republikánusok, demokraták vagy függetlenek vagyunk-e, abban nyilván mindannyian egyet kell értenünk, hogy minden emberi élet Isten megszentelt ajándéka" - hangoztatta Trump. S felidézte, hogy nemrégiben írta alá azt a törvényt, amely a szövetségi hivataloknál és szervezeteknél dolgozók fizetett szülési szabadságáról szól. "Ez modellként szolgál az egész ország számára" - fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy a gyermekes családok adókedvezményt kapnak és a szövetségi kormány - ahogyan fogalmazott - "történelmi mértékben" megnövelte az óvodák anyagi támogatását.

Iránnak fel kell hagynia atomprogramjával 

Trump kitért Iránra is, megismételve, hogy Teheránnak fel kell hagynia azzal, hogy atomfegyver előállítására törekedjék. Kiemelte továbbá: Iránnak nemcsak az atomprogramjával kell felhagynia, hanem a terrorizmus támogatásával és el kell kezdenie a saját népe boldogulásán dolgozni. Az iráni gazdaság nagyon gyöngén teljesít - állapította meg, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok "nagyon rövid időn belül" kész segíteni ezen. "De talán túlságosan büszkék, vagy túlságosan is bolondok ahhoz, hogy segítséget kérjenek. Mi mindenesetre itt vagyunk" - szögezte le. Megerősítette kormánya elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban, és utalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, valamint az iráni Kászim Szulejmáni tábornok, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége vezetője likvidálására.

Saját politikájukról beszéltek a demokraták válaszukban

Donald Trump amerikai elnök évértékelőjére adott válaszában a Demokrata Párt saját politikáját ismertette. A párt nevében Gretchen Whitmer michigani kormányzó mondott beszédet, amelyet East Lansingból közvetítettek. 

Whitmer előre kijelentette: "ahelyett, hogy arról beszélnék, hogy (Trump) mit mondott, azt fogom kiemelni, hogy a demokraták mit tesznek".

Kiemelte, hogy pártja az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentésére és az emberek napi gondjainak enyhítésére összpontosítja erejét. Egyszer-egyszer odaszúrt az elnöknek általános viselkedése miatt. "Az emberek zaklatása a Twitteren nem építi, hanem felégeti a hidakat" - mondta például. Ez célzás volt Trump folyamatos Twitter-bejegyzéseire. Az elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) csak érintette beszéde végén, amely alig 11 percig tartott, és elemzők szerint is Whitmer lényegében nem reagált az elnök évértékelő beszédében elhangzottakra.

Több demokrata politikus rövid közleményben reagált mind Trump beszédére, mind Whitmer válaszbeszédére. Egyebek között megvádolták az elnököt azzal, hogy nem váltotta be ígéreteit, amelyeket a dolgozó embereknek tett. Egyértelművé tették, hogy meglátásuk szerint a gazdaság nem fejlődik olyan iramban, mint az elnök állítja.

Joe Biden elnökjelölt-aspiráns féligazságok kimondásával, sőt egyenesem hazugságokkal és levegőben lógó statisztikai adatok hangoztatásával vádolta meg Trumpot. Az ország előtti perspektívákról szinte nem beszélt az elnök, hivatali elődjéről viszont rengeteget - jelentette ki Biden.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!