2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Külföld

Diszkriminatívnak tartják, hogy a magyar család férfiból és nőből áll

Diszkriminatív, hogy a magyar család férfiból és nőből áll – ezt kifogásolták a liberálisok a negyedik alaptörvény-módosításban az európai parlamenti vitanapon. Magyarország ellen egyelőre nem indul eljárás.

Diszkriminatív, hogy a magyar alkotmány szerint a homoszexuális párok nem élhetnek családként – ezt kifogásolta a liberálisok felszólalója a magyar alaptörvényről rendezett európai parlamenti vitanapon. A szocialisták pedig erősödő antiszemitizmusról beszéltek. A fideszes Szájer József visszautasította a vádakat, és emlékeztetett: az Élet menete felvonulással egy időben tervezett „Adj gázt” nevű rendezvényt épp az alaptörvény negyedik módosításának köszönhetően tudta betiltani a bíróság.

A vitanapot a liberálisok frakcióvezetője kezdeményezte. Guy Verhofstadt jogsértés nélkül is elvenné Magyarországtól az uniós szavazati jogot, szerinte ugyanis a 7-es cikkely alkalmazásához elég, ha felmerül ennek a kockázata. Az alkotmány módosítását többször bíráló Vivian Reding elismerte, hogy a napokban a kormány több módosítást is benyújtott az alaptörvényhez, véleményt ezekről nem mondott, a tervezeteket még vizsgálja a bizottság.

A plenáris ülésen vita alakult ki az európai szocialisták frakcióvezetője és Szájer József fideszes EP-képviselő között. Hannes Swoboda az alaptörvény apropóján erősödő magyarországi antiszemitizmusról beszélt.

Martin Schulz elnök az eljárási rend ellenére, de Swoboda beleegyezésével szót adott Szájer Józsefnek. A Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: az alaptörvénybe éppen a negyedik módosítással került bele, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem sértheti a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát. Viszontválaszában Swoboda külföldi nyomás eredményének nevezte a gyűlöletkeltés elleni fellépést, és egyben megvédte Vivien Redinget: szerinte a bizottsági alelnököt Magyarországon „az EU pitbulljának” igyekeznek beállítani.

A szólás- és véleményszabadságért küzdő Daniel Cohn-Bendit pedig azon háborodott fel, hogy az előzetes megállapodás ellenére Szájer József szót kapott. A vita végén Viviane Reding konkrét lépéseket júniusra ígért. Ekkor készül el a bizottság jogászainak, a velencei bizottságnak, valamint az Európai Parlamentnek a jelentése a negyedik alkotmánymódosításról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!