2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Csillapodnak a kedélyek Törökország és az USA közt

Túljut a kapcsolatok viharos időszakán Törökország és az Egyesült Államok - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő békülékeny hangot megütve szerdán New Yorkban, egyesült államokbeli látogatásának végén.

  • Csillapodnak a kedélyek Törökország és az USA közt

A politikus a török-amerikai befektetési konferencián szólalt fel, ahol hangsúlyozta, hogy Törökországot és az Egyesült Államokat stratégiai partnerség fűzi egymáshoz, amely sok nehézséget élt túl eddig is, és ezen az időszakon is túl fog jutni.

Törökország és az Egyesült Államok között számos kérdésben van ellentét. Ezek egyike az, hogy Törökországban terrorvádak miatt fogva tartják Andrew Brunson amerikai lelkipásztort. Washington az ügy kapcsán elrendelte a Törökországból importált alumínium és acél vámtarifáinak megduplázását. Ankara válaszul szintén így tett az Egyesült Államokból behozott autókra, alkoholra és dohányárúra vonatkozó vámtételekkel. A washingtoni kormány továbbá augusztusban befagyasztatta a török igazságügyi és a belügyminiszter amerikai vagyonát az amerikai tiszteletes ügyében játszott szerepük miatt.

Erdogan az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán mondott beszédében kihívó álláspontra helyezkedett és azzal vádolta Washingtont, hogy gazdasági háborút indított. A történtek ellenére a török államfő szerdán már azt mondta Ankara derűlátó az Egyesült Államokhoz fűződő politikai és kereskedelmi viszonyát illetően. Hangoztatta, országa elkötelezett a szabad piacgazdaság iránt és a befektetési környezet javítására törekszik.

A szerdai alkalmat kihasználva ugyanakkor bírálta Donald Trump amerikai elnök kormányzatát, hogy kereskedelmi ügyeket használ fel eszközként politikai céljai eléréséhez.

Az amerikai hatóságok rendszeresen arra szólítják fel Törökországot, hogy engedje szabadon az országban fogva tartott amerikai állampolgárokat, köztük Brunsont, akit az Égei-tenger partján fekvő Izmirben tartanak házi őrizetben. A lelkipásztor következő meghallgatása október 12-én lesz.

Erdogan szerdán az Egyesült Államokból Németországba utazott, ahol csütörtökön hivatalos látogatást tesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!