2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Csatatérré változott Mexikó fővárosa

Tüntetők csaptak össze Mexikóban az eltűnt egyetemisták miatt. A feldühödött emberek Molotov-koktélt és petárdát dobáltak a rendőrökre, miután az egyenruhások nem engedték a tömeget az elnöki palotához. A hatóságok könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Az utcai ütközet ellenére súlyosabb sérülés nem történt.

Tüntetők követelnek igazságtételt a szeptemberben eltűnt és feltehetően megölt 43 diáknak. A fiatalok a vidéki oktatókkal szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen tüntettek, az oszlatáskor a rendőrök a városvezető utasítására a tömegbe lőttek, majd a polgármester a helyi rendőrökkel hurcoltatta el a diákokat.

Az államfő távozását akarják

Az egyenruhások végül átadták őket az egyik bűnbanda tagjainak, akik a vallomások szerint végeztek a hallgatókkal. A demonstrálók a kormány mulasztásai miatt tiltakoznak, és az államfő lemondását követelik.

„Ahogy én látom, a kormányt megmérgezte a korrupció, az igazságtalanság, az anyagi érdek, a kábítószer-kereskedőkkel kötött szövetség. Ezek ellen kell küzdenünk. A felelősöknek menniük kell!” – mondta Andrea Guijart mexikói tüntető.

Megdobálták az egyenruhásokat

Az emberek ezért a mexikói forradalom 114. évfordulójának napján is megmozdulásokat szervezetek. Estére azonban csatatérré változott a tüntetés az elnöki palota előtt Mexikóvárosban. A feldühödött tömeg a szeptemberben eltűnt diákok ügyében elkövetett kormányzati mulasztások és hibák miatt tiltakozott. Ekkor az emberek Molotov-koktélokkal és petárdákkal dobálták meg az egyenruhásokat, akik könnygázzal válaszoltak, később a vízágyút is bevetették.

„Újra csak igazságtételt követelünk, mert nem adnak más lehetőséget. És ha nem adnak, akkor az emberek más utat keresnek az igazságszolgáltatáshoz. Fegyverekkel is elérik, ha nincs más lehetőség” – közölte Rogelio Castillo mexikói tüntető.

A történtek ellenére súlyosabban senki sem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!