2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Csalódottság a csatlakozási tárgyalások blokkolása miatt

Mindkét ország vezetése úgy gondolja, hogy eleget tett az Unió elvárásainak, Brüsszel azonban nem tartotta be a szavát. Leginkább Franciaország ellenezte a 2 állam csatlakozását. Magyarország és a visegrádi négyek szerint is történelmi hibát vétettek az integráció elhalasztásával.

  • Csalódottság a csatlakozási tárgyalások blokkolása miatt

Csalódottságuknak adtak hangot Észak-macedónia lakói, miután az uniós vezetők nem szavazták meg Észak-Macedónia és Albánia csatlakozását a Közösséghez.

Szakértők szerint a csatlakozni kívánó országok azért is érezhetik sértve magukat, mert teljesítették a kiszabott elvárásokat, Brüsszel mégsem tett eleget az ígéreteinek.

Dánia és Hollandia is kifogásolta a csatlakozni kívánó országok felkészültségét. Franciaország vétója azonban felülírt mindent, mert bővítési kérdésekben valamennyi tagállam teljes egyetértésére van szükség. 

Az albánok csatlakozási tárgyalásai már több mint 10 éve tartanak, és ezek még mindig csak az előkészületi szakaszban vannak.

Donald Tusk szerint a bővítés kérdéséről már a 2020 májusában tervezett zágrábi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt döntés születhet.

A visegrádi négyek is nemtetszésüknek adtak hangot az integráció elhalasztása miatt.

A magyar kormány a kezdetek óta azt szorgalmazza, hogy mihamarabb új tagokat kell felvenni az unióba a Balkánon, mert ez biztonsági okokból is fontos lenne, valamint a bevándorlás elleni harcot is megkönnyítené.

Hír TV 

Előrehozott parlamenti választás kiírását javasolta szombaton Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval.

A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, és a nevét is Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, így a brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.

2017-ben a Zaev vezette szociáldemokraták legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt.

Zoran Zaev az ország lakosaihoz intézett televíziós beszédében úgy fogalmazott: előrehozott választásokat javasol, hogy állampolgárok eldönthessék, milyen irányban haladjon a továbbiakban az ország. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amely szerint - főként Franciaország ellenkezése miatt - ismét elhalasztották a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával.

"Az EU nem tartotta be az ígéretét. (.) Minden kötelezettségnek eleget tettünk, eredményeket mutattunk fel, reformokat hajtottunk végre, rendeztük a vitás kérdéseket a szomszédainkkal" - fogalmazott. "Csalódott és dühös vagyok, és tudom, hogy a népem is így érez" - hangoztatta Zoran Zaev.

Kiemelte, hogy vasárnap találkozik az államfővel és a többi politikai párt vezetőjével, hogy a következő lépésekről tárgyaljanak. E találkozón hivatalosan javasolni fogja a választások kiírását.

Reményének adott hangot, hogy a választások kiírása esetén az állampolgárok helyesen fognak dönteni, és az ország nem tér le az uniós útról.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, a 29 NATO-tagország közül 20 már ratifikálta a csatlakozásról szóló dokumentumot, így a jövő évben Észak-Macedónia már teljes jogú NATO-taggá válhat.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!