2022. 01. 19. Szerda Sára, Márió napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 07:50

Külföld

Csaknem százezren hagyták el a Fülöp-szigeteki vulkánkitörés környékét

Legalább 82 ezren hagyták el a Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében található Taal vulkán térségét, és ketten meghaltak - közölték helyi tisztségviselők szerdán.

 

A katasztrófavédelmi hivatal elmondta, hogy az áldozatok egyike egy 65 éves nő volt, aki szívrohamot kapott. A másik áldozat egy 27 éves férfi. A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy egy teherautósofőr hétfőn életét vesztette a közeli Laguna tartományban, miután a korlátozott látási viszonyok miatt elveszítette uralmát járműve fölött.

A Manila központjától mintegy 70 kilométernyire délre, egy tó közepén található Taal vulkán vasárnap kezdte el önteni magából a vulkáni hamut. Batangas és Cavite tartomány több településének lakóit evakuálták, de néhányan a tiltás ellenére maradtak, hogy vigyázzanak birtokukra és állataikra. Helyi médiaértesülések szerint többen hazatértek, miután nem bírták a zsúfolt evakuációs központokat. A térségben a rendőrség és a katonaság ellenőrzi, hogy mindenki elhagyta-e a kockázatos területeket.

"Be kell tartatnunk a kitelepítési rendeletet, és el kell rettentenünk az embereket a visszatéréstől, mert nagyon veszélyes" - hangsúlyozta Mark Leviste, Batangas kormányzóhelyettese. "A hamuréteg nagyon vastag, és néhány terület már sivataghoz vagy szellemvároshoz hasonlít" - tette hozzá.

A vulkáni hamu miatt bezárták a kormányhivatalokat és az iskolákat, és számos nemzetközi és belföldi repülőjáratot töröltek.

A Fülöp-szigeteki Vulkanológiai és Szeizmológiai Intézet jelezte, hogy a Taal az elmúlt napban folyamatos, de gyengülő aktivitást mutatott, ugyanakkor a környékbeli földmozgások és a kéndioxid magas szintje arra utal, hogy további kitörések várhatók.

Az intézet megerősítette: azt javasolja, hogy telepítsék ki az embereket a kráter 14 kilométeres körzetéből. Ez mintegy 300 ezer embert érint.

"Továbbra is négyes szintű figyelmeztetés van érvényben a Taal környékén" - írták a szakértők. "Ez azt jelenti, hogy veszélyes kitörésekkel kell számolni az elkövetkező órákban és napokban" - tették hozzá.

A Taal a világ egyik legkisebb működő vulkánja, de 1911-ben a kitörése több mint 1300 ember életét oltotta ki. A tűzhányó harmincháromszor tört ki 1572 óta, legutóbb 1977-ben. 1754-ben hónapokig okádta magából a hamut, füstöt és lávát. A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

Visszalépett Járóka Lívia

Visszalépett a fideszes Járóka Lívia, a jobboldali konzervatívok alelnök-jelöltjének javára, az Európai Parlamentben jelenleg is folyó alelnök-választáson.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!