2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Csak egy részterületet vehetnek el Navracsicstól

Valószínűleg megtarthatja a számára kijelölt tárcát Navracsics Tibor, de elkerülhet tőle az uniós polgársággal foglalkozó részterület. A magyar biztosjelölt ezen a téren kapta a legtöbb támadást meghallgatásakor. Navracsics ügyét Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök oldhatja meg, az ő megítélésén múlik, milyen tárcát kap végül a magyar politikus. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke egyelőre nem gondolkozik B terven, a biztosjelölti meghallgatások végeztével kezd majd egyeztetéseket az Európai Parlament vezetőivel.

Brüsszelben mindenki azt találgatja, hogyan reagál Jean-Claude Juncker arra, hogy az oktatási bizottság uniós biztosnak alkalmasnak tartotta Navracsics Tibort, de ennek a tárcának az élére nem javasolja. A nagy taktikus hírében álló Juncker előtt több lehetőség van, az idő viszont egyre fogy. Ráadásul más jelöltjeinek, például a brit, a szlovén és a francia leendő biztosnak sincs meg még a szükséges szakbizottsági ajánlólevele.

A legtöbben azt valószínűsítik, hogy Navracsics Tibortól elkerül az uniós polgársággal foglalkozó rész – annak szinte semmi esélye, hogy teljesen új területtel bízzák meg a magyar jelöltet. Ami a jelenlegi tárcáját illeti, abban messze az oktatás a leghangsúlyosabb rész, a következő hétéves ciklusban 14,7 milliárd eurót költenek erre a területre, a kulturális szektorra 1,46 milliárd eurót. Az európai polgársággal összefüggő programokra, amely területtel kapcsolatban Navracsics Tibor a legtöbb támadást kapta, 185,5 millió eurót költ majd az EU.

Meg nem erősített hírek szerint kedd este a szocialista, a néppárti és a liberális frakcióvezetők nem hivatalos egyeztetést tartanak, amelyen részt vesz Jean-Claude Juncker kijelölt bizottsági elnök és Martin Schulz szocialista EP-házelnök is.

Junckernek nincs B-terve

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke egyelőre nem gondolkozik B-tervben, és a meghallgatások végeztével egyeztet majd az Európai Parlament vezetőivel. Jean-Claude Juncker szóvivője így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy tervezi-e a tárcák újraosztását, vagy kéri-e új jelölt megnevezését a magyar kormánytól.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója politikai támadásnak tartja a Navracsics Tiborról szóló uniós döntést. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!