2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Csak egy részterületet vehetnek el Navracsicstól

Valószínűleg megtarthatja a számára kijelölt tárcát Navracsics Tibor, de elkerülhet tőle az uniós polgársággal foglalkozó részterület. A magyar biztosjelölt ezen a téren kapta a legtöbb támadást meghallgatásakor. Navracsics ügyét Jean-Claude Juncker leendő bizottsági elnök oldhatja meg, az ő megítélésén múlik, milyen tárcát kap végül a magyar politikus. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke egyelőre nem gondolkozik B terven, a biztosjelölti meghallgatások végeztével kezd majd egyeztetéseket az Európai Parlament vezetőivel.

Brüsszelben mindenki azt találgatja, hogyan reagál Jean-Claude Juncker arra, hogy az oktatási bizottság uniós biztosnak alkalmasnak tartotta Navracsics Tibort, de ennek a tárcának az élére nem javasolja. A nagy taktikus hírében álló Juncker előtt több lehetőség van, az idő viszont egyre fogy. Ráadásul más jelöltjeinek, például a brit, a szlovén és a francia leendő biztosnak sincs meg még a szükséges szakbizottsági ajánlólevele.

A legtöbben azt valószínűsítik, hogy Navracsics Tibortól elkerül az uniós polgársággal foglalkozó rész – annak szinte semmi esélye, hogy teljesen új területtel bízzák meg a magyar jelöltet. Ami a jelenlegi tárcáját illeti, abban messze az oktatás a leghangsúlyosabb rész, a következő hétéves ciklusban 14,7 milliárd eurót költenek erre a területre, a kulturális szektorra 1,46 milliárd eurót. Az európai polgársággal összefüggő programokra, amely területtel kapcsolatban Navracsics Tibor a legtöbb támadást kapta, 185,5 millió eurót költ majd az EU.

Meg nem erősített hírek szerint kedd este a szocialista, a néppárti és a liberális frakcióvezetők nem hivatalos egyeztetést tartanak, amelyen részt vesz Jean-Claude Juncker kijelölt bizottsági elnök és Martin Schulz szocialista EP-házelnök is.

Junckernek nincs B-terve

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke egyelőre nem gondolkozik B-tervben, és a meghallgatások végeztével egyeztet majd az Európai Parlament vezetőivel. Jean-Claude Juncker szóvivője így válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy tervezi-e a tárcák újraosztását, vagy kéri-e új jelölt megnevezését a magyar kormánytól.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója politikai támadásnak tartja a Navracsics Tiborról szóló uniós döntést. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!