2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Csak az ellenzék gazdálkodását vizsgálta az adóhatóaság

Az amerikai pénzügyminisztérium vezetői is tudtak az adóhatóság adatkezelési botrányáról. Ezt a pénzügyi tárca főellenőre ismerte el kongresszusi meghallgatásán. Az adóhatóság 2010 és 2012 között csak az ellenzéki Republikánus Párthoz kötődő civil szervezetek gazdálkodását vizsgálta.

Csak a jobboldali, konzervatív politikai szervezetek adómentességének jogosultságára volt kíváncsi az amerikai adóhivatal (IRS) 2010 és 2012 között. Egy belső feljegyzés szerint minden szervezetet megvizsgáltak, aminek a nevében a „hazafi” vagy a „tea party” kifejezés előfordult. Gyaníthatóan az volt a cél, hogy a kongresszusi és elnökválasztást befolyásolják, de ezt tagadta az adóhatóság a botrányba belebukott vezetője a kongresszusi meghallgatáson. „Bocsánatot kérek az adóhatóság nevében is az elkövetett hibákért és az ügyfelek nem megfelelő kiszolgálásáért. Az amerikai emberek ennél jobbat érdemelnek” – mondta Steven Miller, az IRS ügyvezető igazgatója.


Az ellenzéki republikánusok az ügy teljes feltárását követelik. „Ez még mindig Amerika? A kormányt olyannyira megrészegítette a hatalom, hogy teljes erejével zaklatni kezdte és megfélemlítette azokat az átlagembereket, akik csak politikai véleményüknek akartak hangot adni?” - tette fel a kérdést Kevin Brady republikánus képviselő.

A botrányt azzal emelkedett még magasabb szintre, hogy a meghallgatáson kiderült, az adatgyűjtésről a helyettes pénzügyminisztert is tájékoztatták, aki már munkakapcsolatban volt Barack Obamával. Az elnök szerint a vonatkozó törvény a rossz, és egyúttal tagadta saját felelősségét. Obama megbízott vezetőt nevezett ki az adóhatóság élére, akinek 30 nap alatt kell jelentést tennie a törvénytelen gyakorlatról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!