2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Ciprasz megmenekült az előre hozott választásoktól

Bizalmi szavazást tartottak a görög parlamentben. Az eljárást a miniszterelnök kezdeményezte maga és kormánya ellen, miután a kormánykoalíció jobboldali pártja a héten kilépett a kormányból, ezzel tiltakozva a görög–macedón névvita rendezése ellen. A 2018 júniusa óta Észak-Macedón Köztársaság nevet viselő ország NATO- és uniós tagságáról szóló tárgyalásokat eddig csak Görögország vétózta meg a névvita miatt.

  • Ciprasz megmenekült az előre hozott választásoktól

Feszült figyelem övezte a szerdai bizalmi szavazást a görög parlamentben. „Összesen 299 képviselő szavazott, 151-en szavaztak bizalmat a kormánynak” – jelentette be végül a házelnök helyettese.

Az épphogy megszerzett többséggel Alekszisz Ciprasz megmenekült az előre hozott választásoktól, azokat, akik nem rá szavaztak, arra emlékeztette, hogy Görögország szocialista vezetéssel lábalt ki a gazdasági válságból.

„Őszintén kérek mindenkit arra, hogy bízzanak meg abban a kormányban, ami harcba szállt, ami vérét adta, de ami megmentette az országot a külső rendeletektől és a folyamatos vizsgálatoktól” – mondta a szavazás utáni beszédében a görög miniszterelnök.

A bizalmatlansági indítványt a kormánykoalíció jobboldali tagja, a Független Görögök Pártja adta be. Ők – ahogy a nemzeti érzelmű görögök többsége – nem fogadják el azt, hogy az ország északi szomszédja, Macedónia nevet változtatott, hogy ezzel nyerje meg Athén támogatását a NATO- és az uniós tagfelvételi tárgyalások megindításához.

„Arra kényszerültünk, hogy pont az ellen a kormány ellen szavazzunk, amit a mi támogatásunkkal hoztak létre. Miniszterelnök úr, arra kérem, hogy az együttműködésünk 4 évének emlékére, népszavazás formájában bocsássa a görög nép elé a macedón névvita ügyét” – mondta a volt koalíciós partner párt vezetője, Panos Kammenos, egykori védelmi miniszter.

A volt jugoszláv tagállam és Görögország között 27 éven át húzódott a névvita. Görögország északi tartományát ugyanis Makedóniának hívják, a görögök pedig attól tartottak, hogy Macedónia területeket követel majd magának a régióból.

Szkopje végül – szintén hosszas belpolitikai viták után – 2018. júniusában döntött úgy, hogy a jövőben Észak-Macedón Köztársaság lesz a hivatalos elnevezése,hogy megfeleljen Athénnak. A döntést a görög parlamentnek is el kell fogadnia, ez pedig a most – ha szűken is – kivívott többséggel sikerülni is fog. Ez lehet Ciprasz egyik utolsó nagyobb politikai eredménye az októberi általános választások előtt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!