2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

„Chemnitz nem barna”

Szívet az uszítás helyett (Herz statt Hetze) jelszóval néhány ezer ember gyűlt össze szombat délután a németországi Chemnitzben, hogy tüntessen az idegenellenesség ellen. Kora este ugyancsak ezrek részvételével megkezdődött a tüntetés a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen is.

  • „Chemnitz nem barna”

Szombatra eredetileg az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom és a szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki párt hirdetett tüntetést Chemnitzbe, miközben tüntetésekre szólítottak fel az idegenellenességet és a szélsőjobboldali törekvléseket elítélő szervezetek is.

A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

A demokráciát és a nyitottságot hirdető, az idegenellenességet elítélő békés tüntetés résztvevői között ott volt a szövetségi koalíciós és az ellenzéki pártok több vezető politikusa. Üzenetet küldött a résztvevőknek Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter, aki a város lakóit a demokrácia védelmére szólította fel.

Az egyik fő szónok, a szociáldemokrata SPD alelnöke, Manuela Schleswig aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szélsőjobboldal – mint fogalmazott – túszul akarja ejteni a várost és a tartományt. Ezért tüntetni kell a gyűlölet, az uszítás, az erőszak ellen, hangsúlyozta. Annalena Baerbock, az ellenzéki Zöldek elnöke az egész német társadalmat a demokrácia és a jogállamiság védelmére szólította fel.

A szászországi nagyváros polgármestere, Barbara Ludwig az egykori náci párt egyenruhájának színére utalva hangsúlyozta, hogy a város „nem barna, és ezt szóval és tettel kell bizonyítani”.

Egy késeléssel indult

Az egy hét óta tartó demonstrációkat egy emberölés váltotta ki, amely múlt vasárnap történt, az áldozat egy német férfi volt, a bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, őket előzetes letartóztatásba helyezték. A városban ezt követően magasra csaptak magasra az indulatok, hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

Ezzel összefüggésben az AfD szászországi szervezetének vezetője, Jörg Urban a Deutschlandfunk országos közrádiónak azt mondta, hogy egyre súlyosabb gond a külföldiek bűnözése a tartományban, ezt jelzi, hogy a szászországi börtönökben már nagyjából 50 százalék a külföldiek aránya.

Andreas Kolbitz, az AfD brandenburgi tartományi vezetője szombati nyilatkozatában Angela Merkel kancellárt vádolta a német férfi múlt vasárnapi meggyilkolásáért.

Kora este megkezdődött a Pegida mozgalom és az AfD közös tüntetése, valamint a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldalinak tartott, bevándorlásellenes civil szervezet megmozdulása is. Hírügynökségi jelentések szerint a két tüntetés résztvevői nem sokkal később közös menetben egyesültek. A hatóságok közlése szerint mintegy 4500-an vonultak a város központja felé.

A hatóságok az idegenellenesség ellen tüntetők számát 3500-ra becsülték.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!