2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Cameron: Végleges és fájdalmas lenne

Végleges és fájdalmas lenne Skócia kiválása az Egyesült Királyságból – mondta a brit miniszterelnök. Az udvari szokásoktól eltérően II. Erzsébet királynő is véleményt formált a függetlenségi népszavazásról. A legutóbbi felmérések szerint is megjósolhatatlan a csütörtöki referendum eredménye.

Az Egyesült Királyság történelmi sikereire emlékeztette a skótokat David Cameron a csütörtöki népszavazás előtti utolsó beszédében. A konzervatív brit kormányfő is Skócia függetlensége ellen kampányol. „Ez annak az országnak a végét jelentené, amely elindította a felvilágosodást, amely eltörölte a rabszolgaságot, amely az ipari forradalom motorja volt, amely legyőzte a fasizmust. Egy olyan ország végét, amelyet a világon sokan tisztelnek és csodálnak. Annak az országnak a végét, amit hazának hívunk” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

London szélesebb hatáskörök ígéretével próbálja maradásra bírni a skótokat, akiknek miniszterelnöke függetlenségpárti. Ő is azzal érvel, érvel, hogy az északi-tengeri olajtartaléknak köszönhetően a független Skócia gazdaságilag erősebb, társadalmilag pedig igazságosabb állam lehet. „Ilyen lehetőség az életben csak egyszer adódik, és egyre világosabb, hogy a skót emberek saját kezükbe akarják venni országuk sorsát” – fogalmazott Alex Salmond.

A skót függetlenség nem brit belügy: az elszakadás lendületet adhat a katalán függetlenségi törekvéseknek Spanyolországban. Az Egyesült Királyság katonai erejét Skócia kiválása nem gyengítené a NATO főtitkára szerint. „Nem akarok beleavatkozni a népszavazásról szóló vitába, de nem hiszem, hogy az eredmény hatással lesz a brit NATO-szerepvállalásokra” – közölte Anders Fogh Rasmussen.

II. Erzsébet királynő eddig tartotta magát ahhoz a szokáshoz, hogy az udvar semleges marad belpolitikai kérdésekben. De vasárnap ő is elejtett egy megjegyzést. A 88 éves uralkodó skóciai nyári rezidenciáján mondta azt séta közben, hogy reméli, a skótok „nagyon gondosan mérlegelik a jövőt” a referendumon. A királyi családból már Harry herceg is utalt arra, hogy az udvar Skócia maradását pártolja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!