2020. március 30.,
hétfő, Zalán napja

Büntetnék azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadnak be illegális bevándorlókat

Hír TV

2019. szeptember 19., csütörtök 10:21

Pénzbüntetéssel kell sújtani azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be illegális bevándorlókat - közölte a francia elnök miután az olasz miniszterelnökkel tárgyalt a migránsok szétosztásáról. Emmanuel Macron leszögezte: meggyőződése, hogy minél előbb meg tudnak állapodni egy európai menekültügyi áthelyezési mechanizmusról. Eközben a német belügyminisztert a kvótarendszer miatt bírálták.

Az elmúlt napokban ismét megnőtt az Olaszországba érkező menekültek száma. Az új baloldali kormány ugyanis már engedékenyebb politikát folytat, mint korábban Matteo Salvini, aki kitiltotta hazájából az illegális bevándorlókat mentő civil hajókat.

Az olasz kormányfő és a francia elnök szerint az egyetlen megoldás a migránsok kötelező szétosztása a tagállamok között. Giuseppe Conte és Emmanuel Macron szerint minél előbb meg kell állapodni egy európai menekültügyi áthelyezési mechanizmusról, amelyet az Európai Bizottság felügyelne. A politikusok között abban is nagy volt az egyetértés, hogy meg kell büntetni, azokat a tagországokat, amelyek nem fogadnak be illegális bevándorlókat.

A római kormány azt is el akarja érni, hogy az elosztásnál ne tegyek különbséget az illegális és legális migránsok között. Így már minden bevándorlót kötelezően be kellene fogadnia a tagállamoknak.

A Földközi-tengeren érkező migránsok befogadásról jövő héten ír alá egy megállapodást az olasz a francia és a német belügyminiszter. Ennek értelmében a menekültek 25-25 százalékát Párizs és Berlin fogadná be, 10 százalékuk maradna Itáliában. A fennmaradó 40 százalékot azt akarják, hogy a többi uniós tagállam, köztük Magyarország fogadja be.

A megállapodás azonban nem tetszik a német Kereszténydemokrata Uniónak és a Keresztényszociális Uniónak sem. A CSU képviselőcsoportjának vezetője leszögezte: mindig is ellenezte a kvóta rendszert a migrációs politikában. A CDU Türingia tartomány vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a lépés csak ösztönözné az embercsempészetet.

Hír TV