2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Bulgária nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához

Bulgária nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához, és nem képviselteti magát az ENSZ december 10-11-i marrákesi csúcstalálkozóján, ahol a tervek szerint elfogadják a dokumentumot - jelentette be a szófiai kormány sajtószolgálata szerdán.

  • Bulgária nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához

A bolgár jobbközép kabinet egyben közölte azt is, hogy az ország ENSZ-nagykövete tartózkodni fog a világszervezet közgyűlésében ezt követően tartandó szavazáson is, amelyen a már elfogadott paktum támogatásáról szóló határozattervezetről voksolnak.

Ezen a ponton a bolgár kormány úgy véli, hogy döntésével, miszerint nem csatlakozik az ENSZ migrációs csomagjához, fokozott mértékben védelmezi az ország és lakosai érdekeit - áll a szófiai kabinet közleményében.

A bolgár kormány egyben leszögezte: Bulgária továbbra is teljesíteni fogja az emberi jogok terén vállalt nemzetközi kötelezettségeit, és fokozott mértékben ellenőrizni fogja határait.

November közepén Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt frakcióvezetője bejelentette: a bolgár kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához.

Az országot tavaly május óta a GERB és a nacionalista Egyesült Hazafiak szövetség koalíciója kormányozza, Bojko Boriszov miniszterelnök vezetésével.

Az Egyesült Hazafiak erősen ellenzi a migrációs paktumot, mondván, hogy az sérti a bolgár nemzeti érdekeket.

A bolgár kormány szigorú politikát folytat az Európába irányuló illegális bevándorlással szemben. A balkáni ország szögesdrót kerítést húzott a Törökországgal közös határán a migrációs hullám feltartóztatására.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, és Magyarország, és a távozást mérlegeli több más ország, köztük Lengyelország is.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!