2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Brüsszel megfékezné a magyar és lengyel tekintélyelvű törekvéseket

Hír TV

2018. május 2., szerda 15:50, frissítve: szerda 16:54

Az Európai Bizottság plenáris ülésén ismertették a következő 7 évre, a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló költségvetési tervezetet. A dokumentum keményen érintheti Magyarországot, hiszen elzárhatják az uniós támogatásokat olyan tagállamok számára, amelyek nem tartják be az EU jogállami alapelveit.

A 2021 és 2027 közötti 7 éves ciklusban az Európai Uniós költségvetés nagyobb lesz – saját bevétellel is terveznek, valamint a tagállamok befizetései is nőni fognak. A 27 tagállam nemzeti össztermékének 1,11 százalékát fizeti be a közösbe.

A javaslatban szerepel, hogy a támogatás szabad felhasználása a jogállamiság betartásához kapcsolódik. Vagyis azokban a tagállamokban, ahol sérül a jogállamiság, ott Brüsszel közbe avatkozik. Ez azt jelenti, hogy nem a támogatást veszik el, csak kiveszi a tagállam kezéből a döntési jogot és az Európai Bizottság dönti el, hogy az unióból érkező pénzt mire költhetik el – ehhez a döntéshez a jövőben nem abszolút, hanem „csak” minősített többség kell, megakadályozva azt, hogy bármelyik tagország megvétózzon egy ilyen döntést.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok EP-képviselője szerint: „nem engedhetjük meg, hogy az európai adófizetők pénzéből Orbán Viktor és rokonsága gazdagodjon, vagy, hogy Magyarországon újabb stadionokat építsenek”.

Óriási vitákat váltott ki a tervezet

Az Európai Bizottság kiszivárgott költségvetési terve főleg a közép- és kelet-európai tagállamok körében váltott ki óriási vitákat az elmúlt egy hétben. Két okból is: egyrészt az uniós támogatások folyósítását a jövőben a jogállamiság elveinek betartásához kötnék. Például az igazságszolgáltatás függetlenségéhez – Brüsszelnek elege lett az uniós támogatások jogellenes felhasználásából, a jövőben csak olyan tagállamok férhetnének az uniós alapokhoz, amelyek garantálják a vitás esetek független bírósági ellenőrzését, illetve a jogellenesen felhasznált európai adófizetői pénzek visszafizetését.

Nem titok, hogy ez a változtatás két tagállam ellen irányul elsősorban: Magyarország és Lengyelország ellen, ez a két állam ugyanis az, amelyet az elmúlt években rendszeresen figyelmeztettek a demokratikus intézményrendszer lebontása miatt. Az új költségvetési szabályt olyan jogi formában vezetné be Brüsszel, hogy a két állam vétójával sem tudná megakadályozni. A büntetőmechanizmus pedig elriasztaná az európai alapelvek megsértésének magyar, illetve lengyel modelljének követésétől a többi uniós országot is.

2021-től tervezett másik új pénzelosztási elv pedig átcsoportosítaná a fejlesztési forrásokat a közép- és kelet-európai tagországoktól a déli tagállamokba, azzal az indokkal, hogy azokat a pénzügyi és a migrációs válság is súlyosabban érintette. Ez a döntés azonban tovább élezné a már meglévő nyugat-kelet vitát az Európai Unióban – a pénzek elvétele azt az üzenetet küldené, hogy az EU nem akarja felzárkóztatni többé a kelet-európai tagállamokat.

A következő hét év egyébként ezen konfliktusok nélkül is eleve szűkösebb lenne, hiszen Nagy-Britannia kilépésével kevesebb lesz az újraosztható pénz az EU-ban.

Az adófizetők szenvednek a visszaélések miatt

A Jobbik támogatja, hogy az EU-s pénzek elosztásakor azt is vegyék figyelembe, hogy milyen szintű korrupció van az adott országban. Mirkóczki Ádám szerint ezt azért is lenne fontos kontrollálni, mivel ezeket a súlyos pénzügyi visszaéléseket az adófizetők szenvedik meg leginkább.

„Ameddig a kormány nem változtat a rendszerszintű korrupción és azokon a lenyúlási mechanizmusokon, amiket az elmúlt 8 évben kiépített, akkor én támogatok minden európai kontrollt, ami ezt képes megfékezni. És nem azért elsősorban, hogy a Fidesz ne tudjon lopni – természetesen azért is – de sokkal inkább azért, mert ezeket a korrupció során lenyúlt súlyos eurómilliókat a magyar adófizetőknek kell majd megfizetni” – mondta a szóvivő.

Orbán felel érte

Orbán Viktor felel azért, ha Magyarország a korrupció miatt kevesebb uniós forrást kap a következő uniós ciklusban – a Demokratikus Koalíció alelnöke szerint. Varju László úgy fogalmazott: rengeteg uniós pénzt költött el a magyar kormány, de ezek nem értek célt, mert egy részét következmények nélkül ellopták, és ez szerinte visszaüthet a brüsszeli tárgyalásokon.

„Nagy jelentősége van annak, hogy a következő időszakban Magyarország számára milyen források állnak rendelkezésre. Ebben Magyarország nincs jó alkupozícióban, mert nagyon rossz hírek mennek tőlünk. Az OLAF számos vizsgálata, a nemzetközi kutatások mind azt bizonyítják, hogy Magyarország korrupcióban igazi nagyhatalom, és, ha emiatt meg akarnak tőlünk vonni forrásokat, ezért személyesen Orbán Viktor felelős” – mondta a Gyurcsány-párti politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!