2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Szigorítana a támogatások folyósításán az Európai Bizottság

Hír TV

2018. április 25., szerda 20:05, frissítve: szerda 21:26

Az uniós támogatások folyósítását a jövőben a jogállamiság elveinek betartásához akarja kötni az Európai Bizottság – a testületben még tart a vita, de vélhetően így fognak dönteni. Szlovákia és Lengyelország azonnal jelezte: nem szeretnék, ha súlyos összegeket veszítenének a felzárkóztatási alapok újra-csoportosításával, a régi rendszer fenntartásában érdekeltek.

2020-tól új pénzelosztási elvek léphetnek életbe az Európai Unióban. Az Európai Bizottság egy hét múlva dönt, de vélhetően a támogatások folyósítását a jogállamiság elveinek – például az igazságszolgáltatás függetlensége – betartásához fogják kötni. Ezt erősítette meg szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján a testület jogegyenlőségi biztosa.

A másik változás, amely aggodalmat okozott a kelet-közép-európai államok körében, hogy a kiszivárgott tervek szerint szintén 2020-tól az unió át akarja csoportosítani a fejlesztési forrásokat a közép- és kelet-európai tagországoktól a déli tagállamokba, mivel azokat a pénzügyi válság és migráció is erősebben terhelte.

A lengyel és a szlovák miniszterelnök varsói megbeszélésük után elismerték, hogy Nagy-Britannia kilépésével kevesebb lesz az újraosztható pénz az EU-ban, de a kohéziós (vagyis felzárkóztatási) pénzekre a kelet-európai országok életszínvonalának növelése érdekében továbbra is igényt tartanak.

– Egységesen fogjuk képviselni Brüsszelben azt is, hogy következetes adóügyi szabályozás legyen, különösen az adóparadicsomokra vonatkozóan. A tehetős külföldi vállalatok ott fizetnek alacsony adót, míg azokban az államokban élnek kedvezményekkel, ahol ténylegesen üzleti tevékenységet folytatnak – mondta Mateusz Morawiecki lengyel elnök.

A kelet-európai tagállamok a multik adóelkerülése ellen akarnak garanciákat Brüsszeltől. Azt az elvet akarják kőbe vésetni, hogy a külföldi nagyvállalatok azokban az országokban adót fizetniük, ahol nyereséget termelnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!