2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Brüsszel is cáfolja a baloldalt

Tegnap az Európai Bizottság is megerősítette, hogy szó sincs róla, hogy „visszadobták” volna a magyar helyreállítási tervet.

  • Brüsszel is cáfolja a baloldalt

AZ EP A HELYREÁLLÍTÁSI DOKUMENTUM ELGÁNCSOLÁSÁT KÉRTE

Tegnap az Európai Bizottság is megerősítette, hogy szó sincs róla, hogy „visszadobták” volna a magyar helyreállítási tervet. Az erről szóló álhír a német DPA nyomán a magyar sajtót is bejárta. Brüsszelben arra is felhívták a figyelmet: a tagállamok és az EB megegyezhetnek az értékelésre szánt időkeret hosszabbításáról, ez öt EU-ország esetében már meg is történt. A magyar terv bizottsági kiértékelésének a hivatalos határideje hétfőn járna le.

Az Európai Bizottság és Magyarország továbbra is tárgyalnak a helyreállítási terv részleteiről – erősítette meg az uniós bizottság illetékes szóvivője tegnap Brüsszelben, hozzátéve: mindkét fél törekszik rá, hogy mielőbb befejeződjön a terv értékelése, így minél hamarabb az uniós tanács elé kerüljön elfogadásra a dokumentum.

Emlékezetes, a héten a német DPA hírügynökség kezdte terjeszteni az álhírt, miszerint hazánk járvány utáni helyreállítási tervét Brüsszel „visszadobta”, s megszakadtak a tárgyalások a felek között. Ezt először Varga Judit igazságügyi miniszter, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta.

Mindkét politikus arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az Európai Bizottság a gyermekvédelmi törvényt övező viták fényében új igényekkel állt elő. Utóbbi tényét az EB tegnap nem erősítette meg, de felhívták a figyelmet rá, hogy a tagállamoknak és a bizottságnak lehetőségük van kiterjeszteni a tervről szóló tárgyalások idejét. (Főszabály szerint az EB-nek két hónapja van a kiértékelésre, ez a magyar dokumentum esetében hétfőn telik le – a szerk.) Utóbbi olyannyira bevett gyakorlat, hogy – mint azt tegnap jelezték – öt ország már élt is a hosszabbítás lehetőségével. Közölték azt is, hogy van három olyan EU-ország is, amely ez idáig egyáltalán nem nyújtott be helyreállítási tervet. Utóbbi határideje egyébként április 30. volt. A kimaradó országok között Bulgária, Málta, valamint az uniós bezzegállamként emlegetett Hollandia szerepelnek.

A helyreállítási pénzek nemzeti felhasználásáról szóló tervezeteknek eddig tizenhat tagállam esetében adtak zöld jelzést Brüsszelből, tehát hazánkkal együtt nyolc ország vár még a bizottsági kiértékelés végére.

Az EB után a tagállamok illetékes miniszterei fogadják el a dokumentumokat, a tagállamoknak juttatandó összegek tizenhárom százaléka előfinanszírozás útján pedig még idén célba érhet. Hazánk összesen 7,2 milliárd eurót, azaz mintegy 2500 milliárd forintot kap majd az uniós alapból.

A bizottság tegnap egy másik, a magyar tervvel kapcsolatban terjedő álhírt is eloszlatott. Ursula von der Leyen ugyanis maga látogatja meg a sikeres terveket benyújtó országok fővárosait, hogy „átadja” a brüsszeli csekket. Magyarországgal kapcsolatban szárnyra keltek olyan pletykák, hogy a gyermekvédelmi törvény vitái miatt esze ágában sincs Budapestre utazni. – A körút a tervek kiértékelésének ütemében természetesen folytatódik – mondta Eric Mamer, az EB vezető szóvivője, egyelőre cáfolva e híreszteléseket. A budapesti út idejéről ugyanakkor nem tudott tájékoztatást adni, épp a jelenleg is folyamatban lévő tárgyalásokra való tekintettel.

A Magyar Nemzet is cikkezett róla, hogy a magyar helyreállítási terv a héten az Európai Parlamentben is téma volt: a balliberális képviselők által csütörtökön megszavazott határozat annak elgáncsolását kérte az uniós bizottságtól. A szerdai vitában akadtak olyan képviselők, akik maguk is tényként beszéltek róla, hogy az EB máris „visszadobta” a dokumentumot. Meglepetésre őket épp Věra Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke, a magyar kormány kritikusa javította ki, megismételve, hogy a tárgyalások folyamatosak Magyarországgal.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!